2. HERCEGOVAČKA PEROJURIŠNA MEDIJSKA BRIGADA SE SASTALA U ILEGALI, U RAMI

Pristigla nam je zanimljiva reportaža o zajedničkom susretu predstavnika hrvatskih internetskih medija. To je svakako odličan primjer kako razmjena međusobnih iskustava i saznanja može pripomoći kvaliteti informiranja, a i poboljšati njihovu međusobnu suradnju. No, ova priča nije se dogodila u Hrvatskoj, kako je netko možda u prvi mah pomislio. Riječ je o hrvatskim medijima u Bosni i Hercegovini, u kojoj su Hrvati izloženi gotovo potpunoj medijskoj blokadi, nemajući pravo ni na TV kanal. Stoga im spas pruža upravo Internet. A druženje bosanskohercegovačkih portala na hrvatskom jeziku mogao bi biti dobar primjer kako bi i neki mediji u Hrvatskoj mogli zajedno surađivati.

Neki će možda reći kako je po pitanju medijskih sloboda situacija u Republici Hrvatskoj mnogo bolja nego u Bosni i Hercegovini, pa da nam nikakva suradnja ne treba. Ali, to je već pitanje, ako ničega drugoga, onda ukusa. U svakom slučaju, portal www-rama-prozor.info uspio je u Bosni i Hercegovini okupiti predstavnike portala Herceg-Bosna.org, Bljesak.info, Večernji list, Kupreški radio, kupresportal.com, novine-online, livno.tv, Poskok.info, L.jporal.com, grude.info, ABC-portal, brotnjo.info, hercegovina.info i caportala. Čestitamo!


Budući da hrvatski narod u BiH nema pravo na svoj TV kanal i da je zbog toga već odavno u medijskoj blokadi, morao se pronaći neki način izlaska u javnost i probijanja nametnutog stanja. Zahvaljujući Internetu i novim medijima Hrvati su pronašli način pristupa javnosti. Budući da tzv. Federalna TV već odavno vodi prljavu kampanju protiv Rame, brigade Rama i njenih bivših pripadnika, skupina bivših branitelja okupljena oko portala www.rama-prozor.info organizirala je susret predstavnika medija u Rami, koji u BiH rade na hrvatskom jeziku i time potaknuti još bolje povezivanje i zajednički rad na nekoliko planiranih projekata.

Rama

Rama

Rama je u subotu bila medijsko središte Herceg Bosne. Na skup predstavnika medija koji je održan u Rami u organizaciji portala www-rama-prozor.info došla je većina onih koji među medijima koji rade na hrvatskom jeziku nešto znače. U doslovnom smislu Rama je u subotu bila Herceg Bosna u malom. Na skup su došle kolege iz Središnje Bosne, Mostara, Doljana, Kupresa, Livna, Posušja, Ljubuškog, Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Čapljine... Herceg-Bosna.org, Bljesak.info, Večernji list, Kupreški radio, kupresportal.com, novine-online, livno.tv, Poskok.info, L.jporal.com, grude.info, ABC-portal, brotnjo.info, hercegovina.info, caportal, „domaće snage", kolege s ramsko-jezero.com, Josipa i Mario Fofić i uredništvo www.rama-prozor.info.

Rama

Rama

Prvi i osnovni cilj susreta bio je predstavnike medija upoznati s Ramom, preko njih, široj javnosti predstaviti Ramu i ono što trenutačno ima i što se radi, ponajprije u turističkom smislu, ali i razbiti nametnutu medijsku blokadu, kao i intezivirati suradnju medija koji rade na hrvatskom jeziku i započeti neke projekte od bitnog značaja za Hrvate u BiH. Kako je po programu susreta planirano, mjesto skupljanja sudionika susreta bio je motel „Rama". Zanimljivo je činjenica da većina predstavnika medija već godinama odlično surađuje, ali do jučer se nije osobno upoznala. U motelu „Rama", naši gosti su uz kavu i doručak predahnuli od puta. Nakon doručka, svi su se uputili na Uzdol, prvo odredište susreta, gdje nas je dočekao uzdolski župnik, don Miljenko Džalto, koji je našim i svojim gostima ukratko predstavio svoju župu. Nakon kraće stanke, župnik je sve nazočne poveo do spomen-ploče s imenima poginulih Uzdoljana, a nakon toga i u Memorijalni centar.

Rama

Rama

Nakon kraće priče o memorijalnom centru i onima koji su u njemu pokopani, goste je odveo do stare župne crkve koja je sagrađena 1925. godine. Poslije razgledavanja stare crkve, župnik Džalto pokazao je novu nedavno renoviranu crkvu. Nakon razgledavanja crkve, župnik Džalto goste je odveo do kripte crkve gdje ih je počastio ramskom rakijom, kavom i pićem i svima darovao uzdolske suvenire. Poslije Uzdola, odredište je bila „Ramska kuća" koja djeluje u sklopu HKDD-a. Po dolasku na Makljen, goste je dočekao i pozdravio predsjednik HKDD-a, don Anto Jelić.

Rama

Rama

Domaćin je ukratko predstavio kompleks „Ramska kuća", ono što se dosad uradilo, kao i ono što se planira raditi dalje na proširivanju sadržaja. Nakon predstavljanja, gosti su razgledali mini muzej, kao i mali „zoološki vrt" koji se nalazi u sklopu kompleksa (srne, jeleni, paunovi, zečevi, psi...) a nakon toga, domaćin je predstavio smještajne kapacitete Ramske kuće. Poslije razgledavanja kompleksa, don Anto je odveo goste do restorana i ponudio iz specijalitetima Kuće kao i nezaobilaznom ramskom rakijom i ostalim pićima. Nakon „Ramske kuće", slijedeće odredište bilo je Brana HE „Rama", Po dolasku na Branu, goste su dočekali direktor HE „Rama", Ivo Dedić, predsjednik uprave EP HZHB, dr. Jerko Pavličević i Vlatko Međugorac, voditelj Ureda za odnose s javnošću EP HZHB. Nakon riječi dobrodošlice, direktor HE „Rama" i voditelj Ureda za odnose s javnošću gostima su u kratkim crtama predstavili HE „Rama", nakon čeg su ih poveli u razgledavanje objekta. Nakon razgledavanja samog objekta, gosti su razgledali i prateće objekte: Kontrolnu zgradu, obodnu galeriju, preljev kao i objekt motela koji se nalazi u sklopu HE „Rama".

Rama

Nakon razgledavanja, domaćini su u motelu pripremili domjenak u sklopu kojega se gostima obratio i predsjednik uprave EP HZHB, dr. Jerko Pavličević i u kraćim crtama predstavio ono što HE „Rama" znači za sustav EP HZ HB, kao i njezine osnovne karakteristike i proizvodnju, te trenutne aktualnosti u elektroprivredi. Nakon HE „Rama", posjećen je kompleks Franjevačkog samostana na Šćitu, gdje su gosti razgledali crkvu BDM, galeriju, Etnografski muzej, kao i galeriju na otvorenome. Nakon Šćita, gosti su krenuli na Proslapsku planinu gdje su organizatori susreta u istoimenoj konobi priredili ručak za sudionike susreta, nakon kojega se nastavilo druženje do kasnih noćnih sati. Svi koji su jučer došli na susret predstavnika medija, za samu ideju susreta, ali i sve ono što su vidjeli u Rami, imali su samo riječi hvale.

Ante Beljo

Primjedbe

Popularni postovi