Registrirana prva islamska stranka u BiH: Žele ukinuti kamate i kladionice, skloniti drogu i alkohol

alt

Želimo napraviti funkcionalnu državu Bosnu i Hercegovinu po mjeri svih naroda koji u njoj žive, želimo otvoriti dijalog o neriješenim nacionalnim i drugim pitanjima, želimo ukloniti drogu i alkohol s ulica, želimo ukinuti kamate, želimo zatvoriti kladionice i kockarnice, želimo ukinuti zdravstvene knjižice i omogućiti besplatnu zdravstvenu zaštitu svima, želimo potaknuti ekonomski razvoj BiH, želimo širiti istinu o islamu i sprječavati laži, želimo raditi na ujedinjavanju svih muslimana svijeta!

Ovo je sažetak političkog programa novoosnovane Partije pravog puta, prve političke organizacije s platformom prepisanom iz Kur'ana: od državnog, do uređenja obitelji. Ako prikupi dovoljan broj potpisa i nešto početnog kapitala, Admir Pozderović, savjetnik aktualne federalne ministrice obrazovanja Melihe Alić, bit će lider prve islamske partije u Bosni i Hercegovini, piše sarajevski tjednik «Dani» u svom najnovijem broju.

Zasad bez ureda

No, navodi list, po svemu sudeći, to se neće dogoditi tako skoro, Prvo, stranka nema ni sjedišta ni ured. Za sve dodatne informacije, građani, simpatizeri, eventualni članovi ili svakovrsni znatiželjnici, imaju na raspolaganju mobitel: 062 583 259, s naznakom da se zove u periodima od 10 do 15 i od 17 do 19 sati.

Novinar sarajevskog tjednika pozvao je na navedeni broj. Evo kako je izgledao razgovor:

Nakon duže zvonjave, nitko se ne javlja. Još nismo prevladali početno razočarenje, prozvani broj se ukazao na displayu: uzvraća poziv!
"Halo! Dobar dan. Imao sam propušten poziv..."
"Selam alejkum!", pozdravljamo.
"Ooooooo, alejkum selam!", odgovara više nego srdačan glas.
"Hvala što ste se javili, ja sam vidio oglas u novinama da se osniva islamska stranka, pa sam, eto, mislio da se malo raspitam..."
"Aaaaa, fino, fino, e, nek' ste se javili. Kako se zovete?"
"Edin. Iz Istočnog Sarajeva", slagah na brzinu.
"E, fino, Edine. Što vas konkretno zanima?"
"Pa, konkretno, zanima me sve: kad je stranka osnovana, koliko članova ima, gdje mogu naći više informacija..."
"E, najbolje je da pogledate našu internetsku stranicu, tamo, brate, sve lijepo piše, a za sve što bude nejasno, stojim Vam na raspolaganju!"
"Znate, to će ići malo teže: ja sam povratnik i nemam interneta kući, ne mogu tako brzo..."
"Nemate internet?!", zbunjen je naš sugovornik. "Kako...? Možete li otići u neki internet klub, tako nešto?"
"Ne idem ni u internet klubove, ne idem na mjesta na kojima se toči alkohol", insistiram.
"A, to je lijepo. Ipak, morate negdje na internet..."
"Znam. Ali ne mogu. Možete li mi vi objasniti malo pobliže, kakva je to stranka?", i dalje odlučno insistiram. Najzad, razgovaramo o njegovom trošku. Ili trošku stranke, to nekako dođe na isto.
"Pa, mi smo prva islamska stranka u Bosni i Hercegovini. Naš program je zasnovan na islamskim principima, a namjeravamo se obratiti običnom čovjeku, koji više nema kome da se okrene na današnjem vremenu..."
"Dobro, to sam vidio u vašem oglasu... Nego, je li stranka zvanično registrirana?"
"Pa, jest - u sudu. Ih, tamo imate 200 stranaka registriranih, ali tek kad vas CIK registrira, to je ono pravo. Za to nam treba 3.000 potpisa i 15.000 maraka. U tom smislu je svaka pomoć dobrodošla..."
"Samo?", kao čudim se, "pa, vi ćete to začas..."
"Eh, moj prijatelju...", ote se težak uzdah s druge strane linije, "neće danas nitko da podrži. Svi me nešto tapšu po ramenu, svi mi govore kako je bilo krajnje vrijeme da se osnuje prava, islamska stranka, ali kad treba dati pare - nema! Ovo raje malo što se skupilo, ali to je sve sitno. Hoćete li vi da pomognete oko skupljanja potpisa?"
"Moram da razmislim malo", pravim se nevješt, "kako da vam vjerujem da niste neki prevarant? Kako da budem siguran da je to ozbiljna stranka, vi nemate para..."
"Pa, sad nemamo, ali svaki je početak težak..."
"Je li vam makar jedan jači privrednik, političar, neko poznat, dao podršku?"
"Ma, nije. Nije nitko. Ali se vi možete angažirati oko potpisa...", i dalje je uporan naš sugovornik.
"Pa, možda bih i mogao. Gdje da dođem? Gdje su vam kancelarije?"
"E, kancelarije nemamo. Kontam - CIK nas još nije registrirao, što da džaba bacamo pare na prostorije."
"I to što kažete. A, ima li pomoći, kako da kažem, sa strane? Iz islamskih zemalja?"
"Neće nitko da pomogne, svi se pitaju - tko stoji iza nas, Saudija ili Iran. Ali zato, ja imam ljude od Bihaća do Goražda, vrijedno rade na terenu, skupljaju potpise. Ide nekako, hvala Bogu."
"Samo, pravo da vam kažem, ja ne mogu onih bradonja, onih vehabija."
"Ni ja! Njih nitko ne može. Eto, javite se ako ste zainteresirani, samo pronađite našu stranicu, sve tamo piše."
"Hoću, hvala."
"Hvala vama što ste se javili. Selam alejkum!"

Osnivač stranke član MENSA-e

Osnivač Partije pravog puta je, kako se može saznati s toliko hvaljene stranice, Admir Pozderović, profesor, rođen 1968. u Goraždu, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje, a diplomirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku odbrane i sigurnosti. "Period od '92 - '95. g. proveo u Goraždu u redovima Armije BiH", piše, a navodi se i da se političkim radom bavi od 1998. "kada prvi put biva izabran u Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona. U trećem mandatu napušta skupštinske klupe te prihvata odgovornu funkciju ministra za boračka pitanja u Vladi BPK, gdje ostaje do kraja 2008." Osim stoje trenutno angažiran kao savjetnik ministrice u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke i što je član MENSA-e (svjetska asocijacija natprosječno inteligentnih ljudi, op. prir.) i Asocijacije inovatora BiH, Pozderović je napisao i dvije knjige s temama iz vrlo disperzivnih oblasti: Alternativno vodosnabdijevanje u ratu i miru i Muhammedova a.s. predskazanja - Sukob civilizacija XXI stoljeća i trijumf Islama.

Stranka je, navodi se, ustrojena u skladu s šerijatskim pravilima, ali je istovremeno naznačeno da je multinacionalna i multietnička. Pored ukidanja zdravstvenih knjižica, Partija pravog puta ističe da su njeni ciljevi širenje istine o islamu, ujedinjenje svih muslimana svijeta, ukidanje kamata i kladionica, besplatna zdravstvena zaštita, uklanjanje droge i alkohola s ulica, ali i "pokretanje dijaloga između svih naroda u BiH s ciljem stvaranja funkcionalne države".

Žene u programu Partije pravog puta spominju se u čak dvije rečenice: "Borba za bolja porodična prava i protiv nasilja u porodici. Osigurati prava žene kod njenog muža i prava muža kod žene, prava djece kod roditelja i prava roditelja kod djece." Žene su, inače, tema prvog saopćenja Partije, koja je oštro reagirala na SNSD-ovu inicijativu o zabrani pokrivanja lica na javnim mjestima: "Partija pravog puta upozorava SNSD-ove predlagače inicijative o zabrani pokrivanja lica na javnim mjestima, daje čin pokrivanja lica za žene u islamu odraz duboke pokornosti prema Bogu - Allahu dž.š. i da je sastavni dio vjere, te da svoje lice ne mogu pokazivati na javnim mjestima."
"Postoje islam u životima muslimana univerzalni koncept življenja, kako u privatnom tako i u javnom životu, žena u islamu ima pravo i obavezu da se ponaša u skladu s vjerskim propisima uvijek i na svakom mjestu u njeno pravo ne smije nitko dirati."
"Svako daljnje insistiranje i poduzimanje aktivnosti, shvatit ćemo kao atak na čast i dostojanstvo naših sestara, što ni u kojem slučaju nećemo dopustit!!!»

Primjedbe

Popularni postovi