OD KAD MI MEDIJI NISU SUDILI?!


Županijski sud u Mostaru potvrdio je u petak optužnicu protiv predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i još šest osoba koje se terete za nezakonitosti u privatizaciji tvrtke mobilne telefonije Eroneta.

- Danas sam potvrdio optužnicu i poslana je optuženima i njihovim braniteljima. U sljedećih 15 dana optuženi mogu uložiti prethodne prigovore - rekao je predsjednik županijskog suda u mostaru Mladen Jurišić, te dodao da će, ako optuženi ne budu imali prigovore, za dva tjedna biti zakazano njihovo izjašnjenje o krivnji.

Dragana Čovića, koji je 2000. bio predsjednik upravnog odbora HPT-a Mostar te članove Vladimira Šoljića, Slavicu Josipović, Matana Žarića,Nevena Đukića i Ivana Baćka kao i direktora Marinka Gilju tereti se da su dionice tvrtke mobilnog operatera Eroneta iz tadašnjega HPT-a prebacili tvrtkama Croherc, Alpina Komerc i Hercegovina osiguranje kojima je HPT dugovao za izvedene građevinske radove.

U optužnici se navodi da je Federacija BiH prijenosom većinskog udjela mogla ostati bez više od četiri i pol milijuna maraka u Eronetu. U međuvremenu je vrhovni sud Federacije BiH poništio prijenos udjela u Eronetu na tri privatne tvrtke te naložio njihov povrat Hrvatskom telekomu Mostar. Trima privatnim tvrtkama isplaćeni su dugovi za izvedene građevinske radove.

Federacija BiH danas je većinski vlasnik HT Mostar s 50,10 posto udjela, slijedi T-HT s 39,10 posto, dok Hrvatska pošta ima udio od 5,23 a mali dioničari 5,57 posto.

Čović je nedavno odbacio navode da je počinio išta nezakonito dok je bio predsjednik nadzornog odbora HPT-a Mostara.

P.S.

Prenosim ovaj tekst-vijest samo kao podsjećanje na kronologiju pravosudne 'kobasice' koja ni sam ne znam koliko dugo traje. Prije 3-4 godine sam bio prvi put pozvan od Tužiteljstva u Mostaru, vezano za ovaj 'slučaj'. Kad sam tužitelju pokazao zapisnik sa sjednice U. O HPT-a, iz kojeg se jasno vidi da NISAM glasovao za spornu odluku, i sam je rekao da ne shvaća zašto sam uopće pozvan, i da je to zadnji put što se vidimo. Sad iz medija saznajem da ću biti pismeno izviješten s pravom na žalbu. Na što? Na koga? Nevjerojatno! Ali, nije svako zlo za zlo. Kako bi drugačije otišao do Mostara, obišao stare prijatelje i što bi rekli drugovi 'evocirao uspomene'.

Primjedbe

Popularni postovi