HRVATSKI SABOR PRIPREMA JOŠ JEDAN ZAKON O HRVATIMA U BiH

ZAGREB - Prijedlog zaključaka vezanih uz suradnju Hrvatske s Hrvatima izvan Domovine, koji bi uvelike trebali ublažiti negativne posljedice izmjena zakona o dvojnom prebivalištu, došao je u saborsku proceduru, piše Dnevni list.

Upravo rasprava o ovoj problematici biti će polazna točka za donošenje strategije i zakona o Hrvatima izvan Hrvatske, koji predviđaju preustroj postojećih institucija koje se bave ovom problematikom u jednu instituciju koja će se brinuti o pomoći Hrvatima u svijetu, a Hrvatima u BiH značajno pomagati kako bi očuvali svoj ustavni status.

Kako smo već pisali, novi zakon trebao bi na različit način tretirati iseljeništvo, Hrvate koji su autohtone manjine te Hrvate iz BiH koji su suveren i konstitutivan narod. Poseban naglasak staviti će se na bh. Hrvate, koji će, priznaju u Vladi RH, biti najbolnije pitanje u raspravi o novom zakonu. U tom kontekstu u strategiji i zakonu posebno će se definirati potpora njihovu povratku i ostanku u BiH te očuvanje njihove pune jednakopravnosti.

- Stoga će Hrvatska, slijedom svoje ustavne obveze, ali i obveze koja proistječe iz Daytonskog mirovnog sporazuma, u suradnji s međunarodnom zajednicom učiniti sve kako bi Hrvati u BiH očuvali svoj ustavni status, jedan je od zaključaka. Isto tako, novi dokumenti trebali bi sadržavati i jasnu politiku financijske pomoći Hrvatima u BiH kako bi očuvali ne samo svoju jednakopravnost, nego i svoj identitet, kulturu i jezik.

Za usuglašavanje stavova i donošenje adekvatnih mjera formirana je radna grupa u kojoj sjede predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske.

Hrvatske vlasti krenule su u izradu strategije i zakona nakon burnih reakcija Hrvata iz BiH na samu najavu ukidanja dvojnog prebivališta, jer, prema nekim procjenama, čak 90.000 bh. Hrvata ima dvojna prebivališta. Kako će nakon ukidanja dvojnog prebivališta oni ostati bez određenih prava (porodiljine naknade, socijalna prava, zdravstvena prava,…) sada se raznoraznim mjerama pokušavaju anulirati navedene negativnosti.

Kako bi se izmjene zakona o dvojnom prebivalištu u Saboru na drugom čitanju trebale naći za tri do četiri mjeseca, vrlo je izgledno kako će se upravo u tom razdoblju gurnuti i zakon o Hrvatima izvan BiH.

Također, napomenimo kako je jedna od predviđenih točaka na sjednici Hrvatskog sabora i rasprava o Deklaracija o potpori hrvatskom narodu u BiH u procesu ustavnih promjena. Iz svega toga jasno je kako je Hrvatska sporni zakon o dvojnom prebivalištu u proceduru gurnula “na vrat-na nos” te se sada trudi da preuređujući druge dokumente ipak pokaže kako im je stalo do Hrvata u BiH.

Hrvati iz BiH u posljednje vrijeme postali su i “kamen spoticanja” u pregovorima između vlasti i oporbe o ustavnim promjenama. Naime, vladajuća koalicija u RH ne želi dijaspori ukinuti pravo glasa dok oporba, na čelu sa SDP-om i HNS-om, želi da dijaspora glasuje samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Kako su se dvije strane uspjele dogovoriti o svim ostalim točkama, ostaje za vidjeti na koji način će se riješiti i ovo kompleksno pitanje.

Zanimljivo je naglasili da Deklaracija o potpori hrvatskom narodu u BiH u procesu ustavnih promjena, o kojoj bi Sabor uskoro također trebao raspravljati, sadrži nekoliko točki iz kojih se može iščitati da Hrvatska kritizira daytonsko uređenje države podijeljene između dvaju entiteta.

Naime, u dokumentu se jasno daje potpora Hrvatima u BiH te njihovim političkim predstavnicima u pregovorima vezanim uz promjene Ustava kako bi osigurali punu suverenost i jednakopravnost s druga dva naroda, što se može ostvariti samo uz “poštivanje načela jednakosti i pravičnosti te Ustavom zajamčenim administrativno-teritorijalnim ustrojem Bosne i Hercegovine”.

bitno.ba

Primjedbe

Popularni postovi