GDJE JE KOMU MJESTO? JOSIPOVIĆ, MESIĆ, KOMŠI(J)IĆ ŠUMOM, JARNJAK I OSTALI DRUMOM

Obljetnica stradanja na Bleiburgu: Nikada više Hrvat na Hrvata

alt

Središnjom komemoracijom za žrtve obilježena je 65. obljetnica pogibije hrvatskih vojnika iz Drugog svjetskog rata, domobrana i ustaških postrojba NDH te hrvatskih civila na Bleiburškom polju. U ime Hrvatskog sabora, nazočnima se, kako je javila HRT, obratio njegov potpredsjednik Ivan Jarnjak. Poručio je kako narod koji ne poznaje svoju prošlost, nema ni sigurnu budućnost.

Samo na tomu možemo osigurati da više nikada Hrvat ne digne ruku na Hrvata i na slobodu suverene Republike Hrvatske, koja je dijelo cijelog hrvatskog naroda. Zbog toga treba prestati raspirivati staru i stvarati novu mržnju te manipulirati s nevinim žrtvama s jedne i s druge strane, rekao je Jarnjak. ...

Jarnjak na Bleiburgu kritizirao Josipovića i Mesića

Na samom početku bleiburške komemoracije predstavnik Hrvatskog sabora, njegov potpredsjednik Ivan Jarnjak, iskoristio je za obračun s predsjednikom Ivom Josipovićem i njegovim prethodnikom Stjepanom Mesićem.

- Ne mogu prihvatiti da je osveta na Bleiburgu bila nužna, kako to neki danas tvrde, jer žrtva je uvijek žrtva ma tko ona bila i zločin je uvijek zločin ma tko ga počinio. nema ni opravdanja za mogući odgovor što se danas sugerira od nekih najviših pozicioniranih političara da se među pogubljenima našlo i mnogo ratnih zločinaca koji bi pred svakim sudom bili osuđeni na smrt.

U svakom se moralnom pravu mora držati starog priznatog načela kako je bolje da 100 krivaca bude nekažnjeno nego da jedan nevin bude zbog sudske zablude smaknut. Još gore kada nema nikakvoga suđenja kao što je to bilo na Bleiburgu i cijelom križnom putu - rekao je Jarnjak, prenosi Večernji list, očito misleći na Mesića i njegove riječi da u Jasenovcu nije bilo onih koji su krivi za žrtve u Bleiburgu, ali obratno jest.

"Nema ovdje nikakve politizacije"

- Neki za koje smatram da bi trebali doći na ovo mjesto ne žele se pojaviti u Bleiburgu jer se on tobože politizira, a ja kažem da nema tu nikakve politizacije. Mi danas kršćanski opraštamo - rekao je Jarnjak, očito misleći na predsjednika Ivu Josipovića, dodavši kako se danas na Bleiburgu odaje "počast svim žrtvama fašističkog i komunističkog ideološkog i rasističkog nasilja" i "da nam se više nikada ne ponove ni Bleiburg, ni Jasenovac ni Ovčara".

- Ima danas onih koji nam poručuju da bi se u Hrvatskoj trebala zabraniti proslava Oluje. Poručujem im s ovog mjesta da je zanavek prošlo svršeno vrijeme kada su drugi određivali Hrvatima što smiju a što ne smiju obilježavati, a njima poručujem da bi im bilo bolje i korisnije da konačno priznaju agresiju na Hrvatsku - poručio je Jarnjak prije početka misnoga slavlja na Bleiburgu, javlja Večernjak.

D.N.

Foto: CROPIX


Komšić: Mjesto mi je u Jablanici, a ne u Bleiburgu

alt

Ispred velikog Muzeja Narodnooslobodilačkog rata (NOR) u Jablanici danas su obilježeni Dan pobjede nad fašizom i Bitka za ranjenike ili Bitka na Neretvi iz 1943. godine.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je položio vijenac na spomenik palim borcima NOR-a u Jablanici, rekao je da sve više raste svijest o antifašističkoj borbi te se ljudi, nakon izvjesne pauze, ponovo okreću obilježavanju značajnih datuma i mjesta antifašističke borbe.

Primjedbe

Popularni postovi