SARAJEVO KAO UTJEHA SVIMA KOJI MISLE DA JE U ZAGREBU LOŠE


Dogovora još nema, prosvjedi boraca se nastavljaju

Iako je izgledalo da će pripadnici boračkih udruženja i braniteljskih udruga iz cijele Federacije na današnjim prosvjedima u Sarajevu postići dogovor s predstavnicima Vlade FBiH, to se još uvijek nije desilo. Nakon višesatnih nereda pred zgradom Vlade, u kojima je povrijeđeno 40 demonstranata i 15-ak policajaca, situacija se smirila, ali borci se ne namjeravaju razići bez ispunjenja njihovih zahtjeva.
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
U izjavi novinarima predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH Dževad Radžo je oko 17 sati kazao da borci nisu željeli prihvatiti dogovor s Vladom, već sad zahtijevaju ostavku premijera Mustafe Mujezinovića i njegovog kabineta.

"Došli smo s jasnim stavovima izglasanim na skupštinama naših udruženja. Priča je stara od rujna. Ljudi nisu više spremni da prihvate dogovor koji su očekivali do 13 sati, budući da se Mujezinović nije udostojio da izađe pred najzaslužnije građane ove zemlje", rekao je Radžo, navodeći Mujezinovića kao najodgovorniju osobu za nerede.



Dodao je kako su "ubačeni elementi" uzrokovali elemente.

"Nisu RVI, šehidska majka ili zaslužni borac došli tu da razbijaju prozore. Mogli ste vidjeti kako dijete od 16 godina baca kamenje, a ono nije moglo biti borac. Borački zahtjevi se moraju ispoštovati, a Mujezinović je sve mogao spriječiti u ponedjeljak kad smo imali zajednički sastanak", izjavio je Radžo.

Današnji prosvjedi prerasli su u nerede, nakon što se premijer Mujezinović kao ni članovi Vlade nisu pojavili, niti obratili borcima koji traže da svi u FBiH jednako snose krizu, te donošenje zakona o cenzusu za sve korisnike proračuna.

Borci su Mujezinoviću dali rok do 13 sati da im se obrati, a kako se to nije desilo, uz burno negodovanje srušili su ogradu oko zgrade, došavši do ulaza, ali su ih policajci ipak uspjeli vratiti nazad. Uslijedilo je kamenovanje zgrade i paljenje policijskih kućica, a policija je uzvratila suzavcima i topovskim udarima.
Ukupan broj povrijeđenih koji je stigao na KCUS je 40, većina je stradala od suzavca, tri pacijenta imaju povrede ekstremiteta, a dva glave.

Demonstranti su gađali i Veleposlanstvo SAD-a koja se nalazi u neposrednoj blizini zgrade Vlade FBiH. Pred kamere lokalne TV stanice, jedan od njih bacio je tablu sa natpisom Vlada Federacije BiH. 



Proteste su organizovali Savez nosilaca najviših ratnih priznanja, Savez ratnih vojnih invalida i Organizacija šehida i poginulih boraca, te Savez demobiliziranih boraca.

Borci, uz spomenuto, traže donošenje Zakona o demobiliziranim borcima po hitnom postupku, kao i isplate zaostalih naknada. Komentirajući jučerašnju Uredbu Vlade FBiH, Radžo je rekao da je to pokušaj da se "pet do dvanaest" rješavaju stvari, naglasivši da "Zlatni ljiljani" nemaju namjeru biti pilot projekt Vlade FBiH .

Na mjestu događaja pojavio se i Dragan Vikić, koji rukovodi policijskim snagama. Okupljeni borci dobacivali su mu da ni u ratu nije nosio pancir, a da ga je danas obukao.

Boračka udruženja su odlučila održati prosvjede iako je Vlada FBiH sinoć na hitnoj telefonskoj sjednici donijela uredbu o prihodovnom cenzusu za korisnike prava po osnovu ratnih priznanja i odlikovanja.
(Sarajevo-x.com)

Primjedbe

Popularni postovi