SJEĆANJA

Krvavi Uskrs na Plitvicama 31.03.1991 godine


1991_03_31_spomenikjovicuNa područje Plitvica 28. ožujka 1991. g. stigla je skupina milicajaca iz Knina s ciljem onemogućavanja prosvjeda djelatnika poduzeća "Plitvice" protiv pripajanja tog područja tzv. SAO Krajini. Milicajci u Kninu već su tada djelovali neovisno od zagrebačke središnjice pod zapovjedništvom samoprozvanog odmetnutog policajca Milana Martića. Odbor srpske demokratske stranke u Titovoj Korenici 29. ožujka 1991. godine donio je protuzakonitu odluku o promjeni strukture zaposlenih u Nacionalnom parku Plitvice i time su čuvarsku službu preuzeli ljudi iz Knina. Radi onemogućavanja normalnog funkcioniranja Nacionalnog parka, zatražena je pomoć Vlade RH.
Nekoliko stotina pripadnika specijalne postrojbe MUP-a Rakitje, kojom je zapovijedao današnji general zbora Josip Lucić, specijalne postrojbe MUP-a kumrovec te antiterorističke jedinice Lučko krenulo je na Plitvice. U ranim jutarnjim satima 31. ožujka, kolona vozila s hrvatskim specijalcima napadnuta je iz zasjede nedaleko od plitvičkih hotela i pratećih objekata. Na kolonu je otvorena vatra iz okolne šume, u autobus pun hrvatskih redarstvenika uletjela je tromblonska mina, na sreću neizvučenog osigurača, te nije eksplodirala. Policajci su izašli iz autobusa i razvila se borba koja je potrajala nekoliko sati, nakon čega su pobnjenici natjerani u bijeg, a njih 9 je uhićeno. Među uhićenima bili su i Goran Hadžić, član Glavnog odbora SDS-a i Borivoje Savić, tajnik Izvršnog odbora SDS-a Vukovara.
Taj sukob značajno je pogoršao ionako napete odnose između odmetnika u Krajini i ostatka Hrvatske. U tome sukobu pala je iprva žrtva Domovinskog rata, policajac Josip Jović iz Aržana.
Pokopan je uz sve vojne počasti, na mjesnom groblju u Aržanu.



» >

Primjedbe

Popularni postovi