ZA SPLIT KAKVI TRIBA BIT - GRAĐANI ZA DOSTOJNOG GRADONAČELNIKA

APEL SUGRAĐANKAMA I SUGRAĐANIMA U BANOVINI

Splitski gradonačelnik Šimun Vitturi, štovane sugrađanke i sugrađani na službi u Banovini, u svom je odstupnom govoru 1859. izrekao ovako: „Odlazeći iz ovog časnog Vijeća moram izreći i jednu želju: da ono na čelo našega grada postavi građanina zaslužnijega od mene, štoviše - najboljega od sviju građana,... da se grad stalno usavršava moralno, ... a tom je pothvatu cilj domovinska ljubav, osjećaj pravednosti i duboka velikodušnost.“

Jesmo li ove nadahnute retke ikad zbiljski poslušali?

Splićanka Natalija Princi Duhović nedavno je objavila knjigu pod naslovom „Osmi smrtni grijeh - posluh“. U potresnom ispisu autorica iznosi primjere ljudskog ponašanja u autoritarnim okolnostima. Knjigu preporučujemo iz sveg srca - zašto? Zato jer će se nakon čitanja mnogi od vas pitati - čega li me je strah. Zašto se bojim zastupati svoje dostojanstvo? Zašto na radnom mjestu plašljivo slijedim naloge nadređenog koji sam ne haje za ičije? Zašto strepim od čovjeka koji prezire i mene i sve druge, prezirući svoju časnu dužnost? Koji radna podneva ubija uz šank, a ponoći uz rulet. Koji pijanči i bludniči. Koji sprovodi verbalni teror i samovolju. Koji svoje snage radije cijedi u privatne poroke, nego li u javni boljitak zajednice.


Štovane sugrađanke i sugrađani na službi u Banovini, jeste li vi uposlenici svojega ljubljenoga grada, ili Željka Keruma? Držite li se obveznijima civilizacijskim dosezima svoje zajednice, ili nedoličniku koji te zasade gazi u glib? Služite noćaru koji vas posramljuje. „Činite kuco“ pred nevoljnikom koji je sve ono što vi niste htjeli vašoj djeci, i sve ono što vaši roditelji nisu htjeli vama. Uz takva predvodnika vaše su energije otrovane. U takvu je okružju vaše pregalaštvo uskraćeno. Banovinski vas uzduh guši. Službovati u pokornosti goremu od sebe je smrtni grijeh. Dokad će vas banovinski tiranin držati u šaci?


Već dvadeset godina Splićani dišu na škrge. U međuvremenu je stasao naraštaj koji baulja pločnicima bez smjera i uzora. Naše kćeri i sinove učinili smo ravnodušnima spram obiteljskog i javnog odgoja. Naše potomke opčarava su imućna sramota prvoga čovjeka njihova mjesta. Krivica za to je isključivo na nama, i jedino na nama. Drugačije nije ni moglo biti - sami mi nismo se znali oprijeti novovjekom barbarstvu, sami mi nismo se udostojili obraniti običaje naših pređa. Naš Split začinili smo beznađem i agonijom. Naša mladež nas je pronikla i uzvraća nam kako i zaslužujemo - s neštovanjem i nasilnošću.


Je li našoj djeci moguće vratiti ufanje? Moguće je, štovane sugrađanke i sugrađani na službi u Banovini. Jedino tako da to ufanje prvo potaknemo u nama samima. Za to je nužna osobna odvažnost. Osvrnite se, nađite je iznova. Možda vas bahatnjaci više neće slamati s lakoćom. Kukavišto ne smije biti vaša komunikacija. Ako sutra možete biti solidarni, ako se možete zamisliti kao jedan - Vaš bi odgovor mogao biti -


ŠTRAJK!


Prenite se u ime svojih potomaka i njihove sutrašnjice. Razbijte mafijaški zakon o vječnom gradonačelnikovanju - čeličnom slogom. Vašim traljavim sabornicima dokažite da postoji i vaš način svrgavanja poroka i nemorala. Nitko ne zna bolje od vas kim imate posla. Europa će biti uz vas, Europa štuje ćudoređe. Vratimo Splitu ono što je godio do jučer - časna i moralna ravnatelja. Split pripada onima koji ga ljube, ne barabu koja po njemu pljuje. Trgnite se, štovane sugrađanke i sugrađani na službi u Banovini, Željko Kerum nas vodi u provaliju. Otkažite mu posluh.

Conte Ivano Bajamonti


U ŠTRAJK, U ŠTRAJK!


Inicijativa
ZA SPLIT KAKVI TRIBA BIT - GRAĐANI ZA DOSTOJNOG GRADONAČELNIKA

Primjedbe

Popularni postovi