Podrška Milanu Bandiću za izbor predsjednika RH

Gospodine Bandiću,

Milan BandićDa biste pobijedili na ovim predsjedničkim izborima Vi trebate, uz glasove koje ste dobili u prvom krugu, još najmanje 750.000 novih glasova. Uvjereni smo da znate čije ćete glasove dobiti i nadamo se da ćete o tomu voditi računa kada zasjednete na Pantovčak!

Kolebali smo se da li Vam dati podršku ili apstinirati od glasovanja iz slijedećih razloga:

1. Zbog Vaše podrške Stipi Mesiću kod njegova izbora 2000. i 2005. godine. Mislili smo jednom se može pogriješiti pa i dva puta no, nije nam bilo jasno zbog čega ste na početku ove predsjedničke kampanje Mesića još uvijek nazivali Vašim prijateljem!

2. Vaš odnos prema hrvatskoj državi nije za nas prihvatljiv, a on je jasno vidljiv u tome što ste utemeljitelju hrvatske države dr. Franji Tuđmanu podarili malo veću ledinu u Zagrebu, a ostavili ime najljepšem trgu grada Zagreba po osobi koja je negirala pravo hrvatskom narodu na vlastitu državu. To nije nikakva ideološka stvar već stvar temeljnih principa – odnosa prema hrvatskoj državi! Iz toga se vidi da se ni u posljednjih dvadeset godina niste odrekli Jugoslavije i prihvatili hrvatsku državu onako kako smo ju mi prihvatili. Hrvatska država nije plod neke vremenske nepogode već izraz volje hrvatskog naroda koji je na izborima i referendumu jasno iskazao tu svoju volju za suverenom i samostalnom državom! JB Tito je bio negacija tog htijenja, a svoj stav prema tom elementarnom pravu jasno je izrekao u rečenici : 'Prije će Sava poteći uzvodno nego što će Hrvati imati svoju državu!' Dakle evidentno je da je duh Tita, satrapa engleskog imperijalizma, još i te kako živ, a o čemu svjedoči ponašanje hrvatske političke i gospodarske nomenklature koju najzornije utjelovljuje dosadašnji Predsjednik, a do nedavna Vaš prisni prijatelj!

3. Ponašanje Vaše donedavne stranke kod preuzimanja vlasti HDZ-a 1990. godine naime kada su neposredno prije tog čina predali oružje TO SR Hrvatske(u vlasništvu SR Hrvatske, za razliku od Slovenije koja to nije učinila) tzv. JNA i time postali suodgovorni za tisuće ubijenih i ranjenih Hrvata, za rušenje čitavih gradova i sela, ali i za potrebu ilegalnog kupovanja oružja koje je ne samo bilo iznimno skupo već i za čiju nabavku je trebalo biti angažirano podzemlje sa svim kasnijim posljedicama koje su iz toga slijedile. Savjetnik Vašeg donedavnog prijatelja. Budimir Lončar, glavni je sukrivac za uvođenje embarga na uvoz oružja, a on umjesto na sudu završava svoju karijeru na Pantovčaku!?

Osim toga Vaša stranka je ispraznila svoja mjesta u Saboru kada se proklamirala samostalnost RH što ju za normalnog domoljuba čini neprihvatljivom opcijom! Nikada se zbog toga nije ispričala hrvatskom narodu znači da i danas hrvatsku državu prihvaća sa 'figom u džepu'!

4. Vi ste se do nedavna izjašnjavali u kondicionalu u svezi trećeg entiteta u BiH, a što smo mi razumjeli na slijedeći način : ' Ako u Federaciji ne zaživi 'bratstvo i jedinstvo' onda će se morati razmišljati o trećem entitetu!' A to je za nas neprihvatljivo. Hrvati imaju potpuno legitimno pravo na vlastiti entitet, a u tome ih RH mora poduprijeti! Kako po Daytonu tako i po svom Ustavu!

5. Smatrali smo i još uvijek držimo da biste se kao kandidat za Predsjednika trebali izjasniti u svezi Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom i to iz više razloga. Prvo, zato jer je on neprihvatljiv iz razloga što je problem razgraničenja tako postao politički, a ne pravni problem; drugo, jer su se svi stručnjaci od njega ogradili; treće, sadržaj tog Sporazuma nije poznat široj javnosti; četvrto, ogromna većina državljana RH je protiv tog Sporazuma; peto, Slovenci ga još nisu ratificirali oni će taj Sporazum staviti na referendum, ali on je kod njih završio i na Ustavnom sudu. Sve to je dostatno da najavite raspisivanje referenduma o tom Sporazumu kada postanete Predsjednik! Njegov očekivani ishod može samo ojačati hrvatsku pregovaračku poziciju prema Sloveniji i EU, ali i onemogućiti rješavanje graničnih problema po toj matrici, odnosno na takav neprihvatljiv i našim interesima štetan način, sa još nekim susjedima! Čudi nas da to pitanje, koje je u nedjelju i Sanader apostrofirao kao navodni razlog njegovog odlaska iz politike, ne pokušate kapitalizirati jer na taj način ulazite i u biračko tijelo Ive Josipovića (posebice ovdje u Istri)!

Da zaključimo: mi smo Vam ovdje iznijeli samo neke bitne razloge zbog kojih se nismo htjeli izjasniti za Vas već apstinirati na izborima. Međutim kako je Vaš protukandidat dio iste priče, a ne pokazuje, za razliku od Vas, ni trunka volje i namjere učiniti odmak od nje odlučili smo Vas podržati na ovim izborima sa jasnim upozorenjem da je taj naš čin dobre volje isključivo povezan sa nadom da ćete se držati načela koja ste izrekli tijekom ove predizborne kampanje, a u svezi odnosa prema Domovinskom ratu, braniteljima, hrvatskoj državi, utemeljitelju suvremene hrvatske države dr. Franji Tuđmanu i da nećete biti kontinuitet podaničke politike Mesića i Sanadera! U koliko se tih obećanja nećete držati imat ćete u nama nemilosrdnu oporbu ! To pravo si zadržavamo!

Želimo Vam da uspijete i da pobijedite Ivu Josipovića!

Ninoslav Mogorović i David Ivić
i 41 članova HDZ-a iz Istre, 182 iz drugih djelova Hrvatske i dijaspore
Udruga "Dr. Ante Ciliga" Pula
Klub hrvatskih povratnika iz iseljeništva "Krasna zemljo" Pula
Udruga "Mikula Gologorički" Gologorica

Primjedbe

Popularni postovi