TANJUG SE PRIBOJAVA PREDSJEDNIKA 'VERNIKA' I 'NACIONALISTA'

Vernici pozvani da podrže kandidate desnice

Autor: Tanjug

Zagreb - "Hrvatska biskupska konferencija poslala je vernicima izjavu za kakve kandidate treba da glasaju na predsedničkim izborima 27. decembra, objavili su juče zagrebački elektronski mediji. U izjavi upućenoj „pravim vernicima i odgovornim građanima“, biskupi su naglasili da izborima treba pristupe svesno i odgovorno“, kao i da glasaju za kandidate koji su „dobri vernici i katolici“.

Kandidati za predsednika moraju se zalagati za teritorijalnu celovitost Hrvatske, a budući predsednik ni pod kakvim okolnostima ne bi smeo davati ustupke na račun državnog suvereniteta zbog kratkotrajne ekonomske ili druge koristi. Budući predsednik mora insistirati na istini o agresiji na Hrvatsku i o odbrani od agresora i nastojati slaviti i obeležavati praznike godišnjice ratnih događaja.

Iako biskupi u svojoj izjavi nisu nikog poimenično pominjali, mediji su naglasili da u obzir dolaze samo kandidati desnice, odnosno desnog centra, pre svega kandidat HDZ-a Andrija Hebrang i nezavisni kandidati Dragan Primorac i Milan Bandić. Oni se u svojoj kampanji pozivaju na podršku Rimokatoličke crkve, s tim da je Bandić, iako ponikao iz Socijaldemokratske partije poželjniji zbog bolje izražene podrške u anketama. Za Miroslava Tuđmana i Josipa Jurčevića iako bi ideološki bili bliži crkvi, mediji navode da su im šanse na izborima mizerne.

Iz te poruke, jasno je da podršku biskupa neće imati kandidat SDP Ivo Josipović koji se deklarisao kao ateist, što je po mišljenju teologa Adalberta Rebića neprimereno u zemlji u kojoj se preko 90 odsto stanovništva deklariše kao katolici. Prema navodima medija, neće je imati ni Vesna Pusić koja se zalaganjem za evropske vrednosti Hrvatske suprotstavlja skoro svakom izrečenom stavu biskupa. Tu se ubraja i kandidat Istarskog Demokratskog sabora Damir Kajin koji se, po biskupima, previše poziva na partizane, a da se i ne priča da su Istrani za ukus katoličkih biskupa previše kozmopoliti, a premalo Hrvati i katolici, dodaju mediji.

Promovisanje vrednosti neradne nedelje

Stavove biskupa, ali i nastojanja kandidata da se približe Rimokatoličkoj crkvi komentarisao je sveštenik iz Splita Ivan Grubišić, rekavši da je retorika kandidata više stvar interesa nego stvarnog izražavanja vere. Ti i takvi kandidati moraju promovisati vrednosti neradne nedelje, suprotstavljati se abortusu, biti pristalice veronauke u školama, štititi dostojanstvo braka i porodice i oštro osuđivati zločine totalitarnih režima, kako fašizma tako i komunizma, preneli su mediji."



Primjedbe

Popularni postovi