KAKO SU NAS MEDIJI (PRE)VESLALI?

Bar smo od HTV-a očekivali objektivno praćenje kampanje i korektno predstavljanje svih kandidata, ali je nažalost posljednje suočavanje kandidata pokazalo da se za jednu noć, ma koliko emisija trajala, ne mogu donijeti neki novi zaključci različiti od namještenih anketa i dosadašnjeg već viđenog oblikovanja javnog mnijenja.

Ipak, i iz ovako loše koncipirane emisije dalo se zaključiti da su ankete koje nas uvjeravaju da je Josipović sigurno u drugom krugu rađene samo zbog toga jer taj kandidat uistinu nije dorastao svojoj protivnici Vesni Pusić, a usudio bih se reći ni drugom ljevičaru, Kajinu. Pače, Josipović propovijeda pravdu a Kajin je izgleda živi. Josipović se dodvoravao Haagu, sad bi to nijekao za razliku od V. Pusić, koja to ni ne spominje i mudro uzima dio svog tradicionalnog lijevog, ali i onog nazovi liberalnog dijela birača tzv. centra. Vukšić i V. Š. Ožbolt pripadaju istom krugu ma koliko se trudili 'evocirati' uspomene na dane provedene s Franjom ili bar na šeširu il' reveru umetnuti nacionalni simbol.

Primorac nije uspio izići iz okvira koje su mu postavili neki 'PR Amerikanci', pa je kao i njegovi do-zla-boga loši spotovi, ostavio dojam teške demagogije i inferiornosti u odnosu na primjerice Hebranga ili Vidoševića koje je on označio kao izravne konkurente. Da nije sudjelovao u svim mogućim hadezeovskim prevarama, izdajama, pronevjerama itd. Hebrang bi još mogao ispasti simpatičan. Šteta što ga HDZ-ovi mudraci nisu kandidirali prije pet godina. Pomeo bi Mesića. Vidošević se, koliko god bio (ne)utemeljeno napadan, nosio izvrsno i na koncu poentirao kao samouvjeren kandidat koji zna što hoće i koji već priprema teren za drugi krug.

U krug tzv. desnih kandidata ubacio se i Bandić, koji je kako bi rekao jedan prijatelj otišao toliko lijevo da se morao ukazati zdesna. Kao general poslije bitke nudi Hrvatima u BiH federalnu jedinicu, jer su ga na poskok.info portalu napali zbog neodređenih izjava po tom pitanju, a on je kao pravi demagog odaslao jasnu poruku, otimajući na taj način dio birača Miri Tuđmanu.
Za mene je veliko iznenađenje da je Miro uspio na naogama dočekati konac kampanje. I ne samo to. Siguran sam da će ovaj put prijeći za njega inače nedostižnih 3 %. Nažalost ne će moći vratiti sredstva ni Hrvatskoj Bratskoj Zajednici iz Splita ni jednom uvaženom Hrvatu iz Australije, ni.. ni... jer je za nj magičnih 10 % jednostavno bio i ostao lijepi san.

Josip Jurčević je od momenta predanih 14.000 potpisa do večerašnjeg nastupa, sa skromnih 120.000 kn utrošenih u gorivo, najam prostora za Stožer, telefone i par tisuća plakata, dokazao svima koji su nepravedno gurali Miru samo zbog prezimena, izbjegavajući i pomisao na PREDKAMPANJU (u kojoj bi se uistinu vidjelo tko od njih dva ili eventualno više ima veću šansu kod istog ili sličnog biračkog tijela) da je bitnije da nisi sudionik dosadašnjih političkih, stranačkih, obavještajnih klanova nego stotine zvučnih imena koji te (kao) podržavaju. Sam Tuđman je rekao da su mu 1.200 zvučnih imena dali potporu davno prije prikupljanja potpisa. Imao je skup od nekih više od 2.000 također zvučnih imena u Lisinskom. Pa, kakav je to profesor i intelektualac koji nije shvatio da je to uglavnom lažna potpora, jer na koncu nije skupio ni par tisuća potpisa više od Jurčevića? Još bih ga nekako shvatio da nije bio svjedok slične potpore dr. Iviću Pašaliću. Na skupovima masa, adrenalin, pjesma,... sutradan ni polovica nazočnih ne bi glasovala za nj. Znam za situacije kad ni neki od ljudi s tih lista nisu davali glas sebi samima jer nisu vjerovali u ono što rade. Ta, tko bi vjerovao jednom Bosiljku Mišetiću, koji je plesao između Hennesy cluba i nekakvih ultra desnih Nacionalnih demokrata (kako li su se sve zvali njegovi zvučni projekti, kojima je pokušavao ne jedanput 'ložiti' naivne desne birače). Što nekomu danas nakon svega uopće može značiti potpora jednog generala Tolja? Hajte, molim vas! Taj nek ogradi sve što je oslobodio, rekao bi Vajta Ljubić.
Na koncu, ne smijem zaboraviti ni B. Mikšića koji se pred kraj kampanje probudio, ali se pitam je li imao pametnijeg načina za potrošiti 4 milijuna kuna (bit će 2 milijuna po dobijenom postotku glasova)??? Večeras je bio na svojoj zadanoj razini i očito je bolji kad ga nitko ne savjetuje:)

Zato se usudim prognozirati, uz Pusićkin, jedino Jurčevićev profit od ovog sučeljavanja što bi ga moglo od zlogukog Josipovićevog predviđanja od 1 % (doduše iz mržnje kazanog), dovesti do nekih 3-5 % glasova (jer je Hercegovinu (ne)svjesno predao Tuđmanu i Bandiću). A i to bi bila prava mala revolucija. To bi bila takva pljuska svim medijima, 'objektivnim' analitičarima i svima koji su ga u kampanji na različite načine onemogućavali, da bi profesor nakon toga trebao pa i morao razmišljati o pravoj organizaciji, udruzi ili stranci svejedno, za parlamentarne izbore. Ostane li ispod 3 %, nek zaboravi politiku!

Novinari? Hloverka nešto spontanija od Bilića koji je na momente neukusno prerevan, kao da naspram sebe ima rodijaka Stipu Šuvara ili seku Antunovićku. Ne možemo se ne zapitati: ima li HTV kojeg mladjeg, sposobnijeg novinara od ovih dvoje zakašnjelih omladinaca koji se trude ostaviti dojam spremnosti za još jednu smjenu i odanosti voljenom vođi, ma koji to bio. Bila je ovo još samo jedna emisija kojom se HTV formalno izdvojio iz kruga 'komercijalnih' TV, a zapravo ništa novo ni biračima korisno za razlikovanje kandidata nije ponudio.

Primjedbe

Popularni postovi