JOSIP JURČEVIĆ: Izvješće s konferencije za medije povodom diskriminacije koju Nova TV provodi prema šest predsjedničkih kandidata

Josip Jurčević

neovisni kandidat za predsjednika RH

Zagreb, 17. 12. 2009.

Izvješće s konferencije za medije povodom diskriminacije koju Nova TV provodi prema šest predsjedničkih kandidata

HOĆE LI KORUPCIJSKA HOBOTNICA PROTUZAKONITO IZABRATI PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE

Neovisni predsjednički kandidat Josip Jurčević održao je konferenciju za medije na kojoj je pozvao sva nadležna državna tijela, javnost i šest povlaštenih predsjedničkih kandidata da se suprotstave najtežem obliku diskriminacije kojeg Nova TV nastavlja provoditi nad šestoricom predsjedničkih kandidata.

Jurčević je predočio Upozorenje kojeg je, temeljem prigovora petorice diskriminiranih predsjedničkih kandidata i udruge „Libertas“, Državno izborno povjerenstvo (DIP), 09. prosinca 2009. uputilo Novoj TV da su prema čl. 14 Zakonu o izboru predsjednika RH:

Sva sredstva javnog priopćavanja dužna svim kandidatima za predsjednika Republike Hrvatske omogućiti da pod jednakim uvjetima izlažu svoj program i obavljaju izbornu promidžbu.“

Isto tako, Jurčević je predočio dokument Agencije za elektroničke medije, od 09. prosinca 2009., koji je nastao temeljem zahtjeva Josipa Jurčevića da se Novoj TV privremeno ili trajno oduzme koncesija kako bi se spriječilo provođenje najtežeg oblika diskriminacije nad šestoricom predsjedničkih kandidata, a što je u suprotnosti sa nizom zakona i ustavnih odredbi RH.

Agencija nije donijela odluku o oduzimanju koncesije, nego je Novoj TV uputila dopis u kojem, između ostalog, „ponovno ističe potrebu poštivanja zakonskih propisa kako bi svi predsjednički kandidati pod jednakim uvjetima i u jednakom vremenu imali priliku iznijeti izborne programe.

Međutim, usprkos tome, Nova TV je 10. prosinca 2009. izvršila najtežu diskriminaciju šestorice predsjedničkih kandidata, te najavila nastavak te diskriminacije u svojim emisijama 17. i 23. prosinca 2009.

Stoga je neovisni predsjednički kandidat Josip Jurčević uputio novi prigovor DIP-u i novi zahtjev Agenciji za elektroničke medije da poduzmu sve mjere koje su im na raspolaganju, te da angažiraju i druga državna tijela, kako bi se spriječio nastavak najteže diskriminacije šestorice predsjedničkih kandidata, jer u protivnom će izbor budućeg predsjednika RH biti nelegalan i nelegitiman.

Jurčević je posebno naglasio da se nadležna državna tijela koja ne izvrše svoju zakonsku obvezu mogu smatrati dijelom korupcijske hobotnice koja se širi Hrvatskom.

Posebnim pismom pozvao je šestoricu povlaštenih predsjedničkih kandidata da pokažu odgovornost prema instituciji za koju su se kandidirali, te da odbiju sudjelovati u diskriminaciji šestoro svojih kolega predsjedničkih kandidata. Isto tako, Jurčević je uputio javni poziv svim udrugama i građanima da se suprotstave diskriminaciji predsjedničkih kandidata i onemogućavanju temeljnog demokratskog prava građana da svojom slobodnom voljom biraju predsjednika države.

O cjelokupnoj situaciji i svemu što poduzima Jurčević je obavijestio i Izbornu promatračku misiju OSCE-a u Republici Hrvatskoj.

IZBORNI STOŽER

Predsjednički kandidat

prof. dr. sc. Josip Jurčević

Primjedbe

Popularni postovi