VRIJEME HEROJA I VRIJEME 'GUSAKA'


Povijest hrvatskog naroda uči nas da nam se povremeno događaju kratki i burni periodi kada se u malo vremena sažimaju desetljeća, pa i stoljeća. Tada na scenu dolaze heroji i državnici. Najvrsniji u ovom narodu nakratko se dignu i otvore hrvatskom narodu oči, ukažu na nacionalne ciljeve i put kojim treba poći. Ali onda se u gačućim jatima sa svih strana sjate poslovične hrvatske političke "guske", nadglasaju heroje te hrvatski narod odvedu u kojekakve "magle" i na razne sluganske stranputice. I tako, nakon kratkog vremena heroja, dođe desetljećima dugo vrijeme "gusaka" i korumpiranih komedijaša.

Zbog najslavnijeg herojskog vremena u našoj povijesti, kada su se u samo nekoliko godina borbe za samostalnu i slobodnu Hrvatsku sažela stoljeća htijenja hrvatskih mučenika i sanjara, to jadnije izgleda ovo današnje vrijeme "gusaka".

Najnovija "magla" natkrila je Savudrijsku dragu i hrvatsko-
slovenske odnose. Od prijepora koji se trebao riješiti bez povišenih emocija pred jedinom mjerodavnom sudbenom institucijom - Međunarodnim sudom pravde Ujedinjenih naroda, stvoren je teren za netrpeljivost između dva naroda. Na slovenska posezanja za tuđim teritorijem, naše se "guske" natječu tko će brže ratificirati i "ispregovarati" nešto o čemu se ne pregovara. Tako će, u znak izrugivanja poginulim herojima za slobodnu i samostalnu Hrvatsku, hrvatske saborske "guske" donositi odluku o "čerupanju" hrvatskog mora baš na Dušni dan! Bit će to ujedno i dar Sloveniji u znak zahvale za "dobrosusjedsku" blokadu pristupnih pregovora s Europskom unijom. U tom famoznom sporazumu naloženo je arbitražnom tijelu da Sloveniji osigura pristup "otvorenom moru". Tako dvije zemlje ulaze u zanimljiv omjer rizika i dobiti pred neutralnim sudom. Slovenski "rizik" je u tome da možda ne dobiju hrvatsko more, a slovenska dobit je u tome da možda ipak dobiju tuđe more. Naš rizik je u tome da možda izgubimo dio svojega mora, a naša je "dobit" u tome da možda ipak Slovenija ne dobije naše more!!!

Dobije li Slovenija dio hrvatskog mora na krajnjem sjeveru, tko će jamčiti da takav "rizik" neće poželjeti i Crna Gora na jugu? Tako će hrvatske "guske" otvoriti mogućnost da država koja je u Jugoslaviju ušla bez Boke Kotorske, a iz nje izašla s Bokom, još zatraži i komadić Prevlake! Pa Bosna i Hercegovina, pa Srbija za prekodunavske hrvatske džepove? Kao da je Hrvatska torta od koje si svatko za poslasticu može odrezati "rizični" komadić.

A hrvatske "guske" trebaju znati samo to da se svi međugranični prijepori trebaju i mogu mirno riješiti pred za to nadležnim međunarodnim sudovima, na temelju prava i samo prava, bez ikakvih maglovitih političkih "spinova". A susjedima kojima pravo i samo pravo ne odgovara, nego bi u ime milozvučne "pravičnosti" htjeli zavući ruke u tuđi džep, to se ne smije dopustiti.

A da nije u pitanju nikakav "sporazum" pokazuje i mizerna
jednostrana hrvatska izjava kakvu samo političke "guske" mogu potpisati, nakon što su se s drugom stranom suglasile da nijedan jednostrani dokument donijet nakon 25. lipnja 1991. za arbitražno tijelo neće biti važeći! Jamstveni supotpis nekih velesila na toj jednostranoj izjavi politički jalovo podsjeća na isto takvo jamstvo ponuđeno prigodom odlaska prve skupine Hrvata na Haaški tribunal.
(Jamčeno im je "brzo i pošteno suđenje". A onda se ono "pošteno" svelo na to da je Dario Kordić dobio dvadeset pet godina, a Biljana Plavšić jedanaest. A ono "brzo" se svelo na to da je Biljana Plavšić za najteže zločine puštena nakon odsluženih "dugih" šest, a Kupreškići su pušteni kao nevini nakon "brze" četiri godine suđenja, bez ikakve isprike suda!!!)

Još je znakovitiji odgovor Slovenije na jamstva za hrvatsku jednostranu izjavu. Ako velesile jamče Hrvatskoj da neće izgubiti teritorij, Slovenija neće potpisati sporazum! Pa tko je tu u "riziku", a tko u "magli"?

Dobije li Slovenija ovakvom arbitražom dio hrvatskog mora,
tko će preuzeti odgovornost što se nakon toga može otvoriti neprijateljstvo između Hrvata i Slovenaca? Tko se ima pravo poigravati takvim "rizikom"? Dokle će hrvatske političke "guske" voditi Hrvatsku u razne opasne "magle"? Odgovornost za ovaj "sporazum" i njegove posljedice za Hrvatsku, ako se ne pruži građanima mogućnost da se o njemu izjasne na referendumu, ne smije otići u zastaru, kao ni kriminal u privatizaciji.

Posljednji je čas za naraštaj novih hrvatskih političara-heroja s misijom da demokratskom borbom napokon u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj trajno stanu na kraj hrvatskim političkim "guskama"!

Pozivamo hrvatski narod da na svim budućim izborima vrijeme "gusaka" zamjeni vremenom heroja.

Zagreb, 2. studenog 2009.

Obiteljska stranka

Primjedbe

Popularni postovi