OTKRIVEN TROMETARSKI KIP FRANJE TUĐMANA

Blagdan svetoga Luke zaštitnika župe Podbablje i dan te općine svečano je u nedjelju proslavljen na Kamenmostu kod župne crkve svetoga Luke. U procesiji s likom toga sveca bilo je više od tisuću vjernika iz svih župa Imotske krajine. Svetu misu predvodio je provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja fra Željko Tolić. U nadahnutoj propovijedi istaknuo je da samo hrvatskim zajedništvom, ljubavlju srca i duše, moramo biti jedno biće i da samo tako možemo izići iz ove krize. Nemojmo se dijeliti, budimo jedno srce jedna Hrvatska, istaknuo je fra Tolić.

Poslije svete mise u okružju zgrade Poglavarstva općine Podbablje, gdje je osnovana i legendarna Treća Imotska bojna, a na ratni put krenula i 115. brigada Hrvatske vojske, Gordana Turić majka poginulog hrvatskog branitelja, otkrila je spomenik dr. Franji Tuđmanu, tri metra visoki brončani kip, rad akademskog kipara Ivana Kujundžića.

O povijesnoj ulozi dr. Franje Tuđmana govorio je povjesničar i kandidat za predsjednika RH prof. Josip Jurčević, istaknuvši nemjerljivu ulogu Franje Tuđmana u stvaranju hrvatske države.
Dr. Miroslav Tuđman istaknuo je da je za vrijeme pokojnog predsjednika bilo vrijeme zajedništva i domoljublja.

- Danas smo zemlja sa 40 milijardi eura duga, peta zemlja po zaduženju u svijetu, četvrta po iseljavanju, naši generali su po zatvorima, vrijednosti Domovinskog rata blijede. Jedini put nam je vraćanje na one vrijednosti koje je tako brižno gajio pokonji predsjednik. Zahvaljujem pučanstvu Imotske krajine koji nije zaboravilo ulogu i lik Franje Tuđmana, istaknuo je Miroslav Tuđman.

-Hvala vam prvi hrvatski predsjedniče na svemu onom što ste učinili za neovisnu Hrvatsku državu, što ste nas poveli u slobodu. Na vaš poziv i brojna imotska mladež krenula je u susret toj slobodi ne gledajući na vlastite živote. Poslije vaše smrti gospodine predsjedniče štošta nije bili dobro, istaknula je u svom govoru Gordana Turić.

Nazočnima se obratio i načelnik općine Podbablje Tonći Vuksan, kao i sam autor monumentalnog spomenika akademski kipar Ivan Kujundžić.

Prije svečanosti održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća općine Podbablje na kojoj je o proteklom radu općine govorio načelnik Tonći Vuksan, sve je pozdravio i Slobodan Lang, jedan od brojnih gostiju koji su došli uveličati otvaranje spomenika dr. Franje Tuđmana.

Braco Ćosić/EPEHA

www.dubrovacki.hr/clanak/12241/otkriven-trometarski-kip-franjetudmana

Primjedbe

Popularni postovi