POZIV ZA DAN VINIČKOG ZAJEDNIŠTVA

Poštovani,
u prilogu vam dostavljam najavu viničkog župnika don ilije drmića o obilježavanju dana viničkog zajedništva, u subotu, 8. kolovoza 2009. godine, s početkom u 11,00 sati
Dan viničkoga zajedništva

subota 8. kolovoza 2009.

u 11 sati

kod spomenika na Trgu hrvatskih branitelja

u Vinici

Proslavili smo 9. kolovoza 2008. otvaranje i blagoslov spomenika žrtvama ratova, a posebice za 162 žrtve Drugoga svjetskog rata i 15 žrtava Domovinskog rata. Tada je odlučeno da ubuduće ovaj dan bude Dan viničkoga zajedništva kada se u prvom redu molimo na tome spomeniku za sve pokojnike Hrvate Viničane, a posebno poginule u raznim ratovima, zatim za sve one koji su u župi Vinici i za one koji su se raselili diljem Hrvatske, Europe i svijeta.

Toga dana svi trebamo biti u molitvi i mislima zajedno i jedno! To je najveći blagoslov Dana viničkoga zajedništva. Ako se tada sjetimo da smo ponikli iz ove velebne kolijevke hrvatskoga naroda, onda ćemo se sjećati i češće tijekom godine, te ćemo sudjelovati prema svojim mogućnostima u životu i radu naše župe Vinice.

Čuvat ćemo i obnavljati groblja gdje počivaju naši dragi pokojnici, njegovat ćemo one svetinje što su ih oni podizali: župnu crkvu, župne dvorove, grobljanske crkve, a među njima posebno staru crkvu iz 1858. god. kao i onu iz srednjega vijeka te sve ostalo.

Ove godine podigli smo spomenik u čast našim svećenicima glagoljašima iz Vinice, kao i svima onima koji su stvarali Vinicu i pisali njezinu povijest ne samo perom, nego još više životom, patnjom i svojom krvlju. Kada sve uradimo oko ovoga spomenika u crkvenom dvorištu i kada skupimo dostatno novca za plaćanje, onda ćemo upriličiti i blagoslov ovoga spomenika u suglasju s našim biskupom Ratkom Perićem koji piše knjigu o svim našim glagoljašima, tim hrvatskim borcima za sveto i za hrvatsko, posebice za hrvatski jezik i pismo.

Dakle, u subotu 8. kolovoza slavit ćemo svetu misu na spomeniku žrtvama ratova s Oltarom života, a poslije misnoga slavlja uslijedit će naše zajedničko druženje uz prikladni domjenak.

Pozvani su svi Viničani i svi ljubitelji i prijatelji Vinice!

Primjedbe

Popularni postovi