LOVRIĆKA - U NIŠTA


Jelena Lovrić LINIJA ŽIVOTA

Bio bih najbolji predsjednik države - izjavio je skromni Milan Bandić, najavljujući da će svoju kandidaturu za Mesićeva nasljednika objaviti kad dođe vrijeme, jer se, kako on to voli ponavljati, po redu Boga moli. Turneju zagrebačkog gradonačelnika, sve do Sarajeva, mnogi vide kao uvod u njegovu predsjedničku kampanju. On potiče ta nagađanja: prijateljima će šapnuti neka očekuju vijest od koje će se „tresti Hrvatska“. Najavljivanje vlastite kandidature manje djeluje kao gotova odluka, više kao pokušaj da sebe uvjeri u opravdanost i uspješnost takva pothvata.

Ulazak u trku za Pantovčak za Bandića je rizičan potez. Uspjeh je upitan. Istraživanja pokazuju da na nacionalnoj razini dosada nije uživao znatniju podršku. U slučaju neuspjeha, ostaje mu mjesto gradonačelnika Zagreba, ali u okolnostima koje bi se drastično, na njegovu štetu, razlikovale od sadašnjih. Svojom eventualnom kandidaturom Bandić ulazi u konfrontaciju s vlastitom strankom, što ne može završiti drugačije nego definitivnim razlazom.

Jer, odluka da se natječe bila bi ne samo izraz nelojalnosti prema SDP-u i njegovu predsjedničkom kandidatu. Bila bi to otvorena opstrukcija, akt neprijateljstva prema SDP-ovim šansama na ovim izborima. Bandić bi uzeo dio birača Ivi Josipoviću, što bi se u određenim okolnostima moglo pojaviti kao fatalni manjak. Odluči li ići protiv vlastite stranke, u čijem je vodstvu, reže granu na kojoj sjedi. U slučaju poraza, ostaje mu legitimitet izravno izabranog gradonačelnika, ali bez SDP-ove podrške bit će izoliran.

Suradnja
Sa Sanaderom se uvijek vrlo dobro slagao i jasno razumio
Ako svojom polunajavljenom predsjedničkom kandidaturom ide protiv SDP-a i Josipovića, za koga onda radi Bandić? Kome će njegov ulazak u bitku za Pantovčak koristiti? On je uvijek radio za sebe, pa i sada. Njegovoj ambiciji ni nebo nije granica. Ali nije sve u slavi. Nešto je i u motivima koje je najprepoznatljivijim učinio talijanski premijer Berlusconi: funkcija šefa države donosi imunitet ili otežava nepoželjno njuškanje po biografiji, što se uskoro s novom vlašću i agilnijim državnim odvjetnikom može pokazati bitnim.

Najvažnije, Bandićeva kandidatura nije samo njegov osobni projekt.

Nisu daleko od pameti u posljednje vrijeme učestale glasine da ga snažno podržava bivši premijer Ivo Sanader. Plan o njegovom osobnom uključivanju u predsjedničku utakmicu postao je nerealan. Propao je onoga trenutka kada ga je javnost osudila kao dezertera. HDZ nema čovjeka koji može dobiti predsjedničke izbore. A SDP-ova se kandidata i njegova inzistiranja na pravnoj državi boje. Bandića doživljavaju kao svoga. Posebno neki. Njegova je suradnja sa Sanaderom bila besprijekorna. Interesi su im bliski, način upotrebe vlasti sličan. Čvrstu je, još funkcionirajuću poveznicu među njima, poput zlatnog mosta, iskovao Jure Radić i građevinski lobi. Bandić bi u ulozi šefa države osigurao zaštitu i sebi i svojim partnerima iz HDZ-a.

Primjedbe

Popularni postovi