KAD ĆE ANDRIJA HEBRANG OBZNANITI POVLAČENJE KANDIDATURE?

Zašto dr. Hebrang izaziva tolike kontroverze?
Lijevi mediji, a takvih je većina u RH, ga proglašavaju HDZ-ovim Gargamelom protiv kojeg bi se trebala ujediniti sva ljevica i tzv. građanske opcije hrvatske političke scene. Unutar HDZ-a je nekad imao specifičnu težinu. Jedan je od rijetkih koji se usudio podnijeti ostavku pokojnom predsjedniku Tuđmanu. Nije nebitno je li to učinio zbog nemoći i nesposobnosti mijenjati stvari unutar tadašnjeg ministarstva obrane ili se jednostavno prepao tadašnjih 'opasnih krugova' kojima se nije usudio suprotstaviti. 'Skupljanje kestenja' oko kuće pokojnog generala Bobetka, u društvu s Rojsom, Ademijem i drugim generalima, ne bi značilo ništa u karijeri nekog manje bitnog HDZ-ovca, ali se Andriji to zamjera kao iskonski grijeh desnice, jednako kao i njegovo solidariziranje s generalima koji su se drznuli 'voditi politiku'.
Zajedno sa sadašnjim 'protukandidatom' na predsjedničkim izborima, dr. Tuđmanom, njihovim zajedničkim prijateljima dr. Ljubičićom, Kuzmom Kovačićem, admiralom Domazetom i drugima, sudjeluje u stvaranju Udruge HIP, ali se povlači prije nego se dr. Tuđman usudio pretvoriti Udrugu u stranku.

Uoči raskolničkog Sabora HDZ-a je bio jedan od onih koji su se razbacivali izjavama potpore, najprije dr. Pašaliću, a kako se bližio dan održavanja Sabora, počelo je veličanje 'lika i djela' dr. Sanadera. Na samom Saboru, u društvu s dr. Markom i Gordanom Turić, zajedno s Bernardom Jurlinom, simbolično i doslovno se ponašao kao 'krivokletnik na desnici', kao onaj koji ima sluha za tradicionalne vrijednosti ali mu ne smeta nečija udbaška prošlost. Razapet između HDZ-ove krajnje desnice i neskrivene ljevice, ipak je imao ne mali doprinos pobjedi dr. Sanadera.
Ponovno se ustoličio kao stranački zamal' broj dva, gromobran broju jedan pred napadima zdesna i s lijeva. I kad mu se nisu sviđale neke kadrovske križaljke, znao je stati na loptu, pa čak i smiriti one koji su kao i on imali nešto protiv primjerice Jadranke Kosor, tadašnje predsjedničke kandidatkinje. Svjesno prihvaćajući gubitak pozicije na Pantovčaku, spremno se stavio na raspolaganje predsjedniku za parlamentarne izbore. I danas se nada da mu to dr. Sanader nije i nikad ne će zaboraviti, te najavljuje čak i njegov angažman u svojoj predsjedničkoj utrci.

Jučer je, doduše neargumentirano, napadnut za koketiranje s ustaštvom, a danas se obračunava s Thompsonovim 'ustašama'. O Stipi Mesiću misli isto što i dr. M. Tuđman, ali to nikad neće tako jasno izreći i napisati. Eto, i Tuđman je radikalniji od njega!? O kakvom onda 'desničaru' pišu sorosevski mediji? Znaju li Lovrićka, Jergović, Tomić, Klauški, i ini ljevičarski jurišnici da svojim pisanjem zapravo vraćaju Hebrangu ugled unutar HDZ-a koji je davno izgubio, vrludajući lijevo-desno? Ili to svjesno rade, jer se manje boje Hebranga nego nekog iskrenog, neucjenjenog, kršćanskog političara koji ne gradi karijeru ni na prezimenu ni na stranačkoj infrastrukturi nego isključivo i jedino na autentičnom svjedočenju životom kako je i danas 'teško Hrvat biti'. Naime, logično bi bilo povlačenje kandidature najprije dr. Tuđmana u dogovoru s Hebrangom, a kasnije, ne zbog logike stvari, nego zbog raznih afera koje će se neizbježno otovriti, i povlačenje kandidature dr. Hebranga, za kojim će onda žaliti isti oni koji ga sada proglašavaju 'desničarom'. Komplicirano na prvi pogled, ali u Hrvatskoj je sve moguće. Tada će se narodu predstaviti umjereni akdemik Rudolf kao 'joker iz rukava', kao spas, kao onaj za kojeg praktično ne treba ni voditi kampanju.

Ovakvim 'nevjerojatnim' scenarijima se smiju ponajviše oni koji to već sutra prihvate kao gotovu stvar, kao nešto što su oni slutili, znali, ali nisu htjeli 'otkrivati' neprijateljske karte. Jer ne treba zaboraviti rast animoziteta, ne samo protiv vladjućeg HDZ-a, nego i kontra svih stranačkih, uopće 'potrošenih' političkih elita. Kad trebadne stati pred nezadovoljne mase, mnogi će radije pronaći neko sklonište i povući se iz ovih ili onih razloga. Jedino što nije dobro je što ni jedan novi predsjednički kandidat ne nudi cjelovitu viziju zlaska iz krize, alternativu svim dosadašnjim strankama i partijama.

Primjedbe

Popularni postovi