SANADEROVA OSTAVKA: TIMING, ČINJENICE I NAGAĐANJA

Iako se neki PR-ovci ne bi složili, i ovim potezom, dosadašnji premijer Vlade RH, Ivo Sanader je pokazao svim, ama baš svim hrvatskim novinarima, da je za njih nedodirljiv, da i kad ODLAZI, ni mediji ni opozicija nisu sigurni da on zapravo možda tek dolazi. Možda nije fer prema običnim gradjanima, ali novinari u RH nisu zaslužili bolje.
Sanader je na ovaj način pokazao da od kako je preuzeo HDZ, nikog u užem ni širem Predsjedništvu stranke nije 'zarezivao' ni dva posto. Samo dva čovjeka, jedan postariji ministar u hrvatskoj Vladi i drugi, Ivin prijatelj i zemljak iz jedne državne Agencije, znali su jučer, znaju danas i vjerojatno bar slute njegov sljedeći potez na Saboru stranke, 4. srpnja.

Jadranki Kosor najteži zadatak

U nekoj drugoj i drugačijoj situaciji, bar bi žene i uvijek 'zabrinuti demokrati' bili zadovoljni što je hrvatska demokracija toliko 'sazrela' da si može dopustiti luksuz ne baš tako čelične lady na čelu Vlade. Ovako će, čak i rijetki Jadrankini simpatizeri, moći joj samo istinski iskazati sućut. Makar se radilo samo o 'prijelaznom periodu', makar na neki način sve skupa podsjećalo na 'putinovski model' upravljanja državom i strankom, po kojem bi ona samo potpisivala ono što je na drugom mjestu odlučeno. Iako novinarka po zanimanju, kad mora odlučivati i sama obrazlagati odluke, Jadranka je već u neslavnoj predsjedničkoj kampanji pokazala da nije dorasla PR-ovskim vještinama svog šefa. Ni Mehun joj ne će moći pomoći. Navlastito ne on.

Tko, kako i kada (formalno) preuzima stranku

Po modelu 'Primorac' - Ivo me doveo ili postavio, s njim i odlazim, s mjesta glavnog tajnika stranke odlazi Jarnjak. Jadni Bačić je očito ad hoc rješenje za tu 'iznenada' upražnjenu, ne baš atraktivnu stolicu. Jedna TV kuća u RH (li ne-hrvatska) je Sabor (koji je trebao biti samo 'izvještajni', s desetak tisuća članova i gostiju) HDZ-a diskvalificirala, rasporedivši Jadranku na čelo stranke, Milinovića za njezinog zamjenika, Jarnjaka, Kalmetu, Šukera, Šeksa i Čobankovića za dopredsjednike...
Sanaderovo prihvaćanje prijedloga da bude doživotni počasni predsjednik potvrđuje tezu o putinovskom modelu u hrvatskim (ne)prilikama. To s jedne strane zahtijeva 'slabog', 'ne-jakog' predsjedni(ka)cu stranke, a s druge strane - sam Sanader zna da situacija s izaslanicima nije uvijek baš tako predvidiva, poglavito kad se na terenu baci priča o novoj podjeli na 'radikale' (moš mislit?) i 'liberale'. Zato bi Sabor mogao biti odgođen, ili ako se dogodi, eventualno bi se izabrao v.d. predsjedni(k)ca i bio bi imenovan novi glavni tajnik. Sve drugo može pričekati redoviti Sabor, najesen, uoči predsjedničke kampanje.

JEDINO PRAVO PITANJE JE: TKO JE ZAPRAVO PREDSJEDNIČKI KANDIDAT HDZ-a

Sve što (ne)spomenuh zapravo ukazuje na još jedan VELIKI SPIN Ive Sanadera.
Nije mi drago što se slažem s Kajinom, ali cijenim da je ovo ODLAZAK radi NOVOG POLASKA k EU, o čemu sam davno pisao, ne sjećam se više na ovom ili nekom drugom blogu.
Naime, siguran sam da će ovako ili onako Ivo Sanader biti među prvih 12 zastupnika iz RH u EU Parlamentu. Hoće li u te izbore ući kao predsjednik RH ili samo kao 'doživotni predsjednik HDZ-a', ne vjerujem da odlučuje sam. Prevelik je ulog EU u RH da bi prepustili pravac i tijek političkih događaja volji ili hiru bilo kojeg pojedinca. Zato sam skloniji vjerovati da će nikad odrasli (politički Petar Pan) Andrija Hebrang još jednom 'skromno' zahvaliti na ponuđenoj, (dakako časnoj) predsjedničkoj kandidaturi i da će s masom iz HDZ-a, uz pomoć 'prijatelja' iz EU natjerati Sanadera na kandidaturu. Hoćemo li to znati već u subotu? Teško.

D. Primorac, jedini solist u Sanaderovoj Vladi, jedini koji mu se primakao PR-om, je prije dva tjedna rekao otprilike: Predsjedniče, ako ostajete na čelu Vlade - spreman sam biti predsjednički kandidat. Ako ste pak Vi predsjednički kandidat - preuzimam odgovornost za Vladu. Svako treće rješenje me tjera IĆI SVOJIM PUTOM. (Ne stavljam riječi pod navodne znake jer ne citiram.) Zato sam siguran da Primorac ide na put za Pantovčak. I to prihvaćajući MODEL PREDKAMPANJE, predložen od skupine hrvatskih intelektualaca. Znam da će taj model poduprijeti i na njemu surađivati i Marko Perković Thompson i mnoga druga zvučna imena iz hrvatskog javnog života.

Primjedbe

Popularni postovi