MIKŠIĆ DESNI A LESAR LIJEVI POPULIST

http://www.javno.com/hr-hrvatska/lesar--bit-cu-predsjednik-svih-siromasnih-hrvata_271026
http://www.javno.com/hr-hrvatska/foto--moji-protukandidati-su-pikzibneri_270928

Dakle, nakon kandidature M. Tuđmana (HKV) u ožujku, svoje kandidature su najavili:

dr. Josip Jurčević, nezavisni kandidat
dr. Ivo Josipović, SDP
Dean Golubić, Nacionalni Demokrati
Denis Latin, nezavisni kandidat
Damir Kajin, IDS
Perica Jurič, nezavisni kandidat
Boris Mikšić, nezavisni kandidat
Dragutin Lesar, nezavisni kandidat
dr. Andrija Hebrang, HDZ (?)

Govori se i o Čačićevoj (HNS) mogućoj kandidaturi, kao i o Vidoševićevoj (?), pa i Primorčevoj.
Ipak kao 'iznenađenja' ili 'jokeri' ljevice i desnice, još uvijek se najavljuju kandidature Milana Bandića i dr. Ive Sanadera. U svakom slučaju, ponovno više od deset kandidata. Ovaj put je 'ljevica' manje disciplinirana. Latin i Kajin se javno vole, isto misle, ali će se ipak oba kandidirati. Lesar i Josipović bi vodili 'salonsku' socijalnu politiku. Sličnim krugovima pripada i P. Jurič, koliko god ga neki svrstavali u 'crkvenu ljevicu'.

Ekstremno desno se pozicionirao samo mlađahni Golubić. Možda mu se priključi i Marko Frančisković. Samo zbog kruga podupiratelja, u istu grupu svrstavam i Mikšića i eventualnog kandidata HČSP-a ili HSP-a.

Dakle, dva jedina predstavnika konzervativne, tuđmanovske Hrvatske ostaju dva profesora: Josip Jurčević i Miroslav Tuđman. Bila bi prava šteta ako ne dođe do predkampanje, pa tko od njih pobjedi nek se suprotstavi u drugom krugu Josipoviću ili kojem drugom ljevičaru.
Tada bi zasigurno došlo do ostvarenja preduvjeta za stvaranje moderne hrvatske socijalne političke opcije s velikim izgledima za uspjeh na parlamentarnim izborima (najvjerojatnije izvanrednim). Na koncu, ne i najmanje bitno, vjerujem da se, ako Hebrang ostaje ozbiljan kandidat HDZ-a, može očekivati sigurno povlačenje kandidature dr. Tuđmana.

Primjedbe

Popularni postovi