IVKOŠIĆ O SANADEROVOJ OSTAVCI

Sanader: Kukavica ili realist? Ispis

GetImage.aspx

Sanader: kukavica ili realist?
Autor: Milan Ivkošić

Obrazloženje ostavke koju je Sanader izrekao na konferenciji za novinare više je nalikovalo na predizborni nastup uspješnoga političara nego na oproštajne riječi dužnosnika koji odlazi zbog teških nevolja za koje je odgovoran.


Ali iz odgovora na jedno novinarsko pitanje o neučinkovitosti pregovora s EU kao razlogu Sanaderova odlaska može se 
naslutiti zašto je premijer otišao. Prema vrlo vjerodostojnu izvoru iz kojeg sam obaviješten, nekoliko moćnih, presudnih ljudi Europske unije, Sanaderu je dalo na znanje kako je postao glavna prepreka ulasku Hrvatske u Uniju, i to – zamislite! – kao hrvatski nacionalist, a navodno je izgovorena i sintagma – “kao novi Tuđman”.


Normalnom Hrvatu teško je dokučiti kako se to može prigovarati čovjeku koji je bio spreman na sve ustupke EU, koji je uhićenje Gotovine pred svoju vlast postavio kao glavni nacionalni zadatak, koji je haaškim istražiteljima otvorio sva moguća vrata u Hrvatskoj i omogućio pristup svekolikoj dokumentaciji, koji se odrekao ZERP-a, koji je nastavio rasprodaju “obiteljskog srebra” europskim profiterima, koji je donosio zakone što su bili “europskiji” od Europe, to jest liberalniji nego u nekim moćnim državama EU, koji je upravo radi dodvoravanja europskim moćnicima HDZ učinio anacionalnijim i više protutradicijskim i protukršćanskim nego što su to programski neke lijeve stranke u Hrvatskoj.


Nije nemoguće da je Sanader, formalno na drukčiji, a sadržajno na isti način prošao baš kao i Račan.
Pošto je u Hrvatskoj obavio posao za neke europske interese i više bio neupotrebljiv, nitko u EU nije zaplakao što je 2003. izgubio izbore.
EU je našao svoga novoga poslušnika, Sanadera, koji je također obavio ono što se od njega očekivalo, pa kad je i on postao neupotrebljiv, savjetovano mu je da ode i on odlazi.


Koliko god ova konstrukcija bila ili ne bila vjerodostojna, istina je da Sanader napušta Vladu i politiku u trenutku kad je Hrvatska u velikim unutarnjim i međunarodnim teškoćama do kojih ju je sam doveo. Bio pod pritiskom moćnika iz Europske unije ili se htio osloboditi odgovornosti za stanje u zemlji za koje je sam kriv – u oba slučaja Sanader bi mogao biti kukavica.


Ili je možda realist? Ako se povlači zato što je procijenio da je Hrvatskoj na putu u EU postao smetnja, na neki je način to mogao reći. Ako se pak povlači zato što se ne može nositi sa svekolikim teškoćama u kojima je Hrvatska, i to je na neki način mogao reći.
Utoliko prije što je njegova ostavka vrlo težak potres za Hrvatsku, jer koliko god je bilo kritika na njegovu politiku, on je ipak doživljavan kao najčvršći stup ove zemlje i kao autoritet takva kalibra da je davao autoritativnost cijeloj Hrvatskoj.


Slikovito rečeno, ne može i ne smije kapetan zrakoplova na pola leta do nekog cilja uzbuniti cijelu posadu i putnike odlukom da pilotsku kabinu prepusti nekom drugom zato što je letjelica zašla u područje turbulencije.

Primjedbe

Popularni postovi