KRUHA I IGARA ILI POTREBA ZA OKUPLJANJEM

Lipanj je tradicionalno u hrvatskom narodu, mjesec susreta, proslava, hodočašća i sličnih okupljanja. Ali mi se čini da je ove godine narod, prkoseći valjda ovoj recesiji, pojačao intezitet druženja. Predstavljanja knjiga, koncerti: domoljubni i jugonostalgičarski, vjerska okupljanja, (kvazi)znanstveni i znanstveni simpoziji, okrugli stolovi, po dvoranama ali i šumama i gorama... ne znaš kud bi okrenuo. Tako je ovih dana pred prepunom športskom dvoranom na na Bijelom brijegu u Mostaru, predstavljena knjiga Dunje Ujević o vlč. Zlatku Sudcu. U Tomislavgradu je, usprkos neodgovarajućem terminu, nauočnicu sv. Ante, pred stotinjak posjetitelja predstavljena knjiga Michaela O Briena, o kojoj su govorili mr. Vinko Vukadin, Mate Krajina, nakladnik i predsjednik Društva hrvatskih katoličkih novinara, Mate Kelava, predsjednik MH i Krstanović iz Požeško-slavonske županije.
Odmah nakon toga, u Tomislavgradu je održan koncert zahvale HDSSB-a za dobrodošlicu generalu Glavašu na prostore HBŽ i ZHŽ.
U Šujici je istodobno bio koncert Bana i Daleke Obale za prikupljanje sredstava za spomenik Ljilji Zrno, medicinskoj sestri z Galečića koja je poginula izvlačeći ranjene na Pisviru iznad Jablanice, prije petnaestak, šesnaest godina.
U Grabovici proslava sv. Ante i pokušaj oživljavanja grabovičkog 'derneka' kakav je negdar bio.
U Posuškom Gradcu, spomen na utemeljenje I. Gradijske brigade A. B. Bušića. Sveta misa, pjesma, Bulić, Thompson,... itd.

Thompson u Mostaru
Vijesti - Mostar l Subota, 13 Lipanj 2009 11:43
Image
Knjiga pod nazivom ''Thompson u očima hrvatskih intelektualaca'' koju su priredili novinar Mate Kovačević i akademik Josip Pečarić predstavljena je večeras u Mostaru. Na promociji koja je upriličena u Umjetničkoj galeriji kraljice Katarine Kosače nazočnima su govorili Mate Kovačević jedan od autora i Zvonko Bušić bivši hrvatski emigrant, inače Thompsonov prijatelj.

Primjedbe

Popularni postovi