DON ANTO JELIĆ O HUDOJ JAMI I POTREBI OSUDE KOMUNISTIČKIH ZLOČINA

.
Don Anto Jelić: Huda jama mi je IV. postaja križnog puta do Bleiburga

Krajem prošloga tjedna članovi Hrvatskoga katoličkog dobrotvornog društva iz Sarajeva i Zagreba posjetili su Hudu jamu u Sloveniji gdje je nedavno otkrivena masovna grobnica žrtava pobijenih od komunističkog režima u prvoj polovini 1945. Paljenjem svijeća ispred ulaza u jamu i polaganjem vijenaca oko kapelice koja se nalazi u blizini rudnika, članovi HKDD-a odali su počast žrtvama koje je tadašnji režim pogubio. Don Anto Jelić je za Večernjak ukratko opisao kako je susret s prošlošću ostavio traga na njemu. Iako su slike stravičnog prizora iz rudnika za neke bile iznenađenje, za predsjednika HKDD-a don Antu Jelića nisu imale predznak 'senzacionalnog otkrića'.

Znao za zločin
Osobno sam već duže vrijeme znao da je u Hudoj jami počinjen masovni zločin u vrijeme komunizma. Iako je o tome postojala i knjiga 'Slovenska grobišta', bilo je samo pitanje vremena kada će šira javnost o tom zločinu saznati. Kako HKDD već nekoliko godina tradicionalno za vrijeme obilježavanja tragedije u Bleiburgu to mjesto pohodi pješice od Zagreba, na putu do Bleiburga Huda jama nam je predstavljala simbolično 4. postaju križnog puta. Uvijek smo se tu zadržavali, razgovarali s mještanima, palili svijeće, a nakon odmora nastavljali put prema Bleiburgu, govori don Anto i pokazuje prošlogodišnju sliku ispred rudnika. Kada je u pitanju broj žrtava, don Anto smatra kako bi on mogao biti mnogo veći s obzirom da sva okna u rudniku još uvijek nisu otvorena. Nisu sva okna otvorena, tako da se o konačnom broju žrtava još uvijek ne može govoriti. Ovaj jedan hodnik što je otkopan, prema nekim procjenama broji između 300 do 400 žrtava, a takvih hodnika na nekoliko razina ima mnoštvo. Ono što je mene osobno šokiralo, jest način na koji je rudnik bio zapečaćen. Iza nekoliko slojeva daske colovače, nalazio se betonski zid, a iza njega ozida od cigle, pa ponovno balvani. Pronađen je i živi kreč kojim su žrtve polivene, kako bi se teže utvrdio njihov identitet putem DNK. Međutim, prema izjavi ministra Dragana Primorca, koja je u svakom slučaju optimistična, to ne bi trebalo uzrokovati probleme kod identifikacije žrtava.

Strah mještana
Kako već dugi niz godina dolazim u Hudu jamu, mnogi mještani su znali za žrtve, ali je strah od represije komunizma jači od svega. Prema nekim informacijama, žrtve u Hudoj jami su dovedene iz logora Trbovlje, a poznato je kako je i to jedna od rudnika u Sloveniji.
Za pretpostaviti je kako i njegova okna kriju tajnu masovnih pogubljenja, kaže don Anto Jelić. Prema Polaganje njegovim riječima, upravo skrivanje zločina iz vremena komunizma, najveći je generator posljednjih zločina koji su se događali tijekom srbijanske agresije na Hrvatsku i BiH. Možda bi bili izbjegnuti Vukovar, Srebrenica i Skabrnja da se o Hudoj jami i drugim jamama javno govorilo ranije. Kako Rezolucija Europskog parlamenta obvezuje na osudu komunističkih zločina protiv čovječnosti, ona predstavlja povod za objektivno predstavljanje i podsjećanje javnosti na komunistička zlodjela u bivšoj državi, smatra don Anto Jelić. /Zlatko Tulić - Večernji list/

Primjedbe

Popularni postovi