NA ČELU KOLONE BOLJŠEVIČKIH ANTIFAŠISTA - MALOLJETNI PARTIZAN

Mladen Starčević

Prije nekoliko dana u Sloveniji je otkrivena masovna grobnica u kojoj je 300 do 400, a prema nekim procjenama i više od 1000, leševa Hrvata i Slovenaca, a nagađa se da bi moglo biti i drugih nacionalnosti bivše Jugoslavije. Točan broj tijela, te njihovi identiteti, vjerojatno će ostati nepoznati, jer su leševi, nabacani u Hudu jamu, zasuti vapnom, te je većina tijela u poodmaklom stadiju raspadanja.

Samo samoubojstva

Ivan Fumić je u nekoliko navrata optužio Crkvu da je sudjelovala, više ili manje, u pokolju u Jasenovcu, no gotovo potpuno poriče ubojstva na Bleiburgu, svojevremeno tvrdeći kako je na samom polju došlo samo do samoubojstva oko 20 ustaša.
Iako se ne zna tko je točni krivac za ta ubojstava počinjena u Sloveniji 1945. godine, mediji krivnju bacaju na slovenske partizane, ali i na ostale pripadnike Narodnooslobodilačke borbe, nazivajući Hudu jamu jednom od "petnaest slovenskih Srebrenica", a sama ubojstva primjerom jednog od "najgorih oblika nasilja komunističkog režima".

"Ne znam što se tamo događalo..."


Zanimljivo je dakle stajalište jednog od članova Savjeta žrtava Jasenovca, Ivana Fumića, koji je na sva zvona prethodno objavljivao svoja stajališta o "samoubojstvima" na Bleiburgu i ubojstvima u Jasenovcu.

- Ja sam u svibnju 1945. godine bio učenik gimnazije, što se događalo prije toga ne znam. Ne znam gdje je Huda jama ni što se tamo događalo - rekao je Fumić, koji je prije tvrdio kako je bleiburško polje tek simbol završetka NOB-a, te kako su priče o masovnim grobnicama na tom području pretjerivanja.

Na groblju Bleiburg je zakopano, kako je istaknuo jednom prilikom, "20 ustaša koji su se sami ubili".

Ipak, Fumić je sklon prozivanju Katoličke crkve, odnosno njena okretanja od zločina počinjenih u Jasenovcu.

- Sam vrh Katoličke crkve zaobilazi Jasenovac, a posjećuje Bleiburg. Oni koji su nas zatvarali dobili su mirovine, dok se za nas nitko nije pobrinuo da nas se obešteti - rekao je Fumić jednom prilikom.

Dotaknuvši se Hude jame, predstavnik žrtava Jasenovca ponovno je spomenuo Crkvu.

- Sad je moderno pljuvati po Narodnooslobodilačkoj borbi, a veličati Stepinca i ustaše - osvrnuo se, još uvijek ne nudeći nikakav komentar za više od 300 leševa, ubijenih ili tupim predmetom ili metkom, koji su sporo umirali u hermetički zatvorenoj masovnoj grobnici.

Pranje ruku. Amnezija. 'Nisam ja, ništa ne znam'. Pokušaj relativiziranja genocida.
Pokušaj zamagljivanja strašnog zločina, zločinom druge strane. Isti su Fumić, Mesić, Kajin, Goldstein, Pusić,...
Ali zašto šute sinovi i unuci pobijenih iz tzv. 'desnih' stranaka?
U ime pomirbe? Kakve? S kim? Nek se drugovi najprije izmire sa sobom i svojom savjesti. Nek se javno bar pokaju i zatraže oprost. Ali ne mogu namnametati zaborav, kao što su činili sve ove godine. Izrasta novi naraštaj hrvatskih intelektualaca. Pobjednički naraštaj. Naraštaj koji ljubi svoju zemlju iznad svega, ali ne zaboravlja one koji su 'svoju zemlju zagrlili'.

Primjedbe

Popularni postovi