DUVNJACI KRISTIJAN KRIŽIĆ I ANTON BULIĆ UMREŽUJU (IZVAN)DOMOVINSKE HRVATE

Kristijan Križić i Anton Bulić umrežili hrvatski poslovni svijet
petar_i_kristijan.jpg

Dvojica Duvnjaka u Njemačkoj utemeljitelji i moderatori CDC, internetske poslovne zajednice,namijenjene Hrvatima diljem svijeta, a i svi drugi su dobro došli

Da Duvnjaci i njihovi potomci nisu u zemljama Zapadne Europe (Njemačka, Austrija, Švicerska..) nužno bauštelci, gipseri, uglavnom pomoćna radna snage, govori i naš susret, poznanstvo, s dvojicom Duvnjaka ili, bolje reći, potomaka duvanjskih: Kristijanom Križićem i Antonom Bulićem. Povezala nas je ljubav prema internetskim(online) medijima.

Kristijan Križić rođen je, kako sam kaže, očevom željom u Tomislavgradu, iako su mu već i djed i otac živjeli i radili u Njemačkoj. Majka mu je bila pred porodom, pa su ona i otac doputovali u Tomislavgrad, kako bi to bilo rodno mjesto njihovog sina. Nekoliko dana nakon rođenja, roditelji su s Kristijanom otputovali ( vratili se) u Njemačku, u Köln, gdje je Kristijan proveo djetinjstvo, školovao se, sada živi i radi, ali je, čime se ponosi, trajno vezan za rodni grad, odnosno rodno mjesto svojih roditelja-Roško Polje.

kristijan_krizic.jpg

U Tomislavgrad, kaže Kristijan, dolazi dva tri puta godišnje, obiđe rodbinu i prijatelje, ali i kuću u središtu Tomislavgrada, koju je njegova obitelj kupila prije par godina.
Križić radi kao voditelj Inženjerskog i prodajnog ureda za konstrukciju, montažu i prodaju industrijskih vaga.

Međutim, mnogo je poznatiji kao jedan od dvojice utemeljitelja i moderatora Croatian Diaspora Community(CDC) –umreženi hrvatski poslovni svijet.

Drugi, Anton Bulić, inicijator je projekta CDC, podrijetlom je, također, iz duvanjskog kraja. Majka mu je iz Prisoja (prezimena Ljubičić), a otac iz Podgradine. Bulićevi roditelji su iselili prije više od četrdeset godina, pa je on rođen u Stuttgartu, gdje živi i radi. Bulića za duvanjski kraj sada veže i rodno mjesto njegove supruge Marije (rođena u Borčanima, prezime Knezović).

“Dakle, moj sin je tri četvrtine Duvnjak, iako je on treća generacija Duvnjaka u Njemačkoj”, kaže Bulić i dodaje kako redovito s obitelji dolazi u Tomislavgrad.



anton_bulic.jpg

Ovu dvojicu invetivnih Duvnjaka upoznali smo posredstvom CDC, dakle njihove internetske zajednice unutar poslovne mreže XING, kojoja ima cilj i namjenu očuvati hrvatske kulturne i tradicijske vrijednosti( hrvatsku baštinu), te okupiti poslovne ljude diljem svijeta, bez obzira na nacionalnost i svjetonazor, ali prije svega Hrvate, naseljene na svim kontinentima.

-CDC, odnosno naša internetska zajednica utemeljena je prije , otprilike, godinu i pol, a 90% njezinog članstva čine Hrvati. CDC, na kojoj je jezik sporazumijevanja hrvatski i njemački, trenutačno ima oko 2600 članova i time je postala najbrojnija online zajednica na svijetu-kaže gospodin Križić, dodajući kako su članovi, uglavnom, poduzetnici, freelanceri ili imaju jednu od vodećih pozicija u poduzećima na njemačkom govornom području, te Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

livanjska_frakcija.jpg

-Naš plan je bio u godini dana okupiti do tristotinjak članova, pa nas je ovoliki broj ugodno iznenadio. To možemo zahvaliti i angažiranju moderatorice Marijane Schagoll I komoderatora Petra Ćosića, Danijele Grgić i Silvije Mirijam Šagolj. Ove godine osobito smo zauzeti pridobivanjem novih članova iz Hrvatske, B I H, SAD-a i Australije-kaže Anton Bulić, napomenuvši kako ugodno i korisno druženje članova CDC ne prestaje napuštanjem virtualnog prostora, već da se često organiziraju i susreti kako bi se oni mogli i osobno upoznati te produbiti poznanstva sklopljena u toj internetskoj zajednici, odnosno steći nova. Dosad su ti susreti ostvareni u Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj i BiH. Najveći susret održan je u listopadu 2008. u Frankfurtu povodom prve godišnjice postojanja CDC-a kada se okupilo preko stotinu članova iz cijele Njemačke i Švicarske.

Na kraju ovoga kratkog razgovora, utemeljitelji CDC su pozvali sve zainteresirane čitatelje našega Portala tomislavcity. com, kojega redovito i oni posjećuju, pridružiti se ovoj najvećoj hrvatskoj zajednici gdje će, zajamčeno, biti toplo prihvaćeni i dobiti svaku podršku potrebnu u poslovanju.(lj.đ.)

Slika prva (uz naslovnicu) Petar Ćosić i Kristijan Križić

Slika druga: Kristijan Križić

Slika treća (mala) Anton Bulić

Slika četvrta-"Livanjska frak cija" u CDC

Više o CDC možete doznati na: https://www.xing.com/net/croatian_diaspora/

Primjedbe

Popularni postovi