DANAS SE U PLOČAMA ČUO GLAS ISTINE

Pločanski župnik don Petar Mikić predstavio Josipa Jurčevića kao - novog hrvatskog predsjednika

Don Petar Mikić

Pastoralnome centru uz crkvu Kraljice neba i zemlje u Pločama otvoren je suvremeni informatički centar.

Blagoslivljajući novi sadržaj, koji je izazvao oduševljenje među brojnim mladim župljanima, don Petar Mikić je pohvalio sve volontere koji će buduće polaznike obučavati za rad na računalima.

- Znati i moći, a ne htjeti, veliki je grijeh. Intelektualci bez srca vrlo lako postaju monstrumi, dokaz je bliža i daljnja povijest čovječanstva. Uz pomoć dobrih ljudi, potrudih se da nešto učinim.

Ipak, Bog je tvorac, a mi smo samo pomagači i ovo radimo na sveopće dobro pojedinca, obitelji i Domovine. Još Hrvatska ni propala - rekao je don Petar Mikić.

Centar je otvorio povjesničar Josip Jurčević, «novi hrvatski predsjednik», kako ga je najavio pločanski župnik.

P.S.

Bijah svjedok ovog događaja u župnoj crkvi, katedrali kako je mnogi Pločani s ponosom nazivaju.

U prekrasno uređenoj crkvi, iza glavnog oltara, stotinjak djece i mladih. Oko oltara, kao župnikovi anđeli, dvanaest ministranata budno i pozorno prate svaki don Petrov pokret. Pogledom se razumiju. Kolikogod se činilo pretjerivanjem, ne mogu ne pohvaliti i mješoviti župni zbor kojeg očito vodi profesionalna ruka.

Don Petar je propovijed 'preskočio', bolje reći ostavio za kraj svete mise, jer je bila pomalo neobična. Nije to bio klasični 'aggiornamento', posadašnjenje Gospodinova Preobraženja, niti traženje 'crvene' proročke niti od Mojsija i Ilije do Ivana Krstitelja.

Don Petar je s puno emocija pročitao buket prekrasnih misli posvećenih majci, ženi. Danas na dan žena, zbog čega bi ga neke 'prepobožne' kolege ili bezbožni novinari koji bi htjeli čuti samo dio tog govora, mogli prozvati za 'nostalgičarstvo' ili slavljenje 'kulta žene'.

Na koncu je don Petar nazočne podsjetio na još jedno, nedavno otkriće komunističkih, partizanskih zločina, te je mikrofon predao, vjerojatno, u današnjoj Hrvatskoj, najkompetentnijoj osobi za ta pitanja, prof. dr. Josipu JURČEVIĆU.

Gledajući don Petra, osluškujući bilo crkve, jednostavno ne mogu ponoviti ni riječ koju je prof. Jurčević izgovorio. Čuo sam samo gromoglasni aplauz naroda željnog istine. A kad je don Petar zahvalio Josipu i rekao svojim vjernicima da su upravo pozdravili BUDUĆEG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA, narod je zapljeskao ponovno. I nisu prestajali desetak minuta.

Prestao sam davno politiku doživljavati kao iskrenu. Ne pamtim kad sam suzu pustio. Ali nisam mogao ostati ravnodušan nakon iskrenog poljupca kojeg je don Petar uputio Josipu, rekavši da mu vjeruje jer zna da "čestit čovjek ne može reći pa poreći!".

Zato zahvaljujem ocu i sinu Miloševiću, prijateljima Mati i Miji, Edi, i drugima koji su me pozvali biti svjedokom rađanja NOVOG POKRETA za USPRAVNU HRVATSKU! Bilo je i dosad onih koji su se tako nazivali, ali koji očito nisu imali vođu spremnog na žrtvu i odricanje. Pokret po definiciji ima na čelu karizmatskog vođu. Vođu kojeg se jednostavno slijedi. Vođu koji ne mora nazivati novinare da zabilježe što je izjavio. On ih izaziva da ga napadnu.

Problem je što se takve u Hrvatskoj olako 'zapakira' kao populiste, desničare, u najboljem slučaju radikalne konzervativce. A sad se pojavio intelektualac, koji ne viče, ne galami, ne pjeni, ne prijeti, nikog ne ismijava. Ne traži niti očekuje divljenje. Izaziva poštovanje, respekt čak i svojih 'ideoloških neprijatelja'. Ni HDZ ni SDP ne će znati kako protiv takvog kandidata. Zmaj od Zavelima će za njih biti nerješiva zagonetka. Jer ne može se vjetar uhvatiti!


Primjedbe

Popularni postovi