VLADIMIR ŠEKS O GLASAČKOM PRAVU IZVANDOMOVINSKIH HRVATA

Šeks je kazao da je zatvaranje pregovora o dva poglavlja, 24 - Pravda, sloboda i sigurnost, i 32 - Financijski nadzor, izravno ovisi o promjeni Ustava. To su formalna mjerila, a privremeno zatvaranje poglavlja 32 je previđeno za lipanj, pa Šeks smatra da bi Ustav mogao biti promijenjen do ljetne stanke.

Na upit hoće li davanje biračkog glasačkog prava državljanima zemalja EU otvoriti pitanje glasačkog prava Hrvata u BiH i dijaspori, Šeks je odgovorio: "Treba izbjeći da se bilo koja druga pitanja vezana samo uz zatvaranje pojedinih poglavlja i pristupanje Hrvatske EU vežu s nekim drugim pitanjima poput tih, da se promjenom Ustava uskrati pravo na biranje za Sabor i Predsjednika hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Vladajuća većina i koalicija ne prihvaća da se u tom pravcu promijeni Ustav, no, mislim da nitko iz oporbe neće pokušati vezivati i uvjetovati ustavne promjene iz prvih dviju košarica s isticanjem zahtjeva poput tih."

Na upit što je s pravom glasa hrvatskih državljana s prebivalištem koja nije u Uniji, poput BiH, i hoće li oni moći glasati za Europski parlament, Šeks je rekao da će se to "razmotriti na radnoj skupini."

O pitanju referenduma o ulasku u EU Šeks kaže: "Hrvatska sada ima takvu ustavnu odredbu po kojoj je za referendum o ulasku Hrvatske u EU potrebna većina svih građana s pravom glasa, znači i oni s prebivalištem izvan Hrvatske.

Uz Hrvatsku, samo Litva i Latvija imaju ovakvu odredbu. To je gotovo nemoguće postići i stoga će ta ustavna promjena vjerojatno ići prema tome da se omogući uspjeh referenduma ako je 'za' glasala većina izišlih birača. To je najblaža varijanta, kakva je u 19 zemalja Unije".

Primjedbe

Popularni postovi