KATOLICI O POLITICI RH PREMA HRVATSKOM ISELJENIŠTVU

Najprije je glavni urednik GK, Ivan Miklenić u jednom komentaru prozvao saborski Odbor za Hrvate izvan RH zbog nepozivanja na sjednice tog Odbora ravnatelja hrvatske inozemne pastve, don Ante Kutleše.
Na komentar je 'ražalošćen i uvrijeđen' odgovorio dr. Bagarić. Učinilo mi se u prvi mah da Bagarić pretjeruje, braneći sebe i Odbor kojem je na čelu, usput pokušava (o)braniti svekoliku politiku HDZ-a spram Hrvata izvan RH. Bagrić je zamjerio Mikleniću što iznosi "posve netočne, zbunjujuće i u konačnici za sve nas štetne tvrdnje".
"Isti ti ljudi (stranka, politika... HDZ) posve su svjesni mjesta i uloge hrvatskoga iseljeništva i Hrvata općenito koji žive izvan RH i njihova doprinosa u stvaranju i obrani Hrvatske." (...)
Odgovarajući Mikleniću na tezu po kojoj 'političke elite, pod pritiskom antinacionalnih i antihrvatskih ideoloških snaga ... ignoriraju doprinos hrvatskih katoličkih misija', dr. Bagarić navodi 'uspostavu ovog Odbora kao svojevrsno priznanje svega onoga što su Hrvati izvan RH učinili za Hrvatsku i što su sada', te kaže: "...upravo Odbor za Hrvate izvan RH ima ovlasti i dužnost (!) suradnje sa svim hrvatskim ustanovama i institucijama u iseljeništvu (i s Crkvom!) što dosada niti jedno radno tijelo Sabora nije imalo kao eksplicitnu zadaću".
Na Miklenićevu sumnju da nepozivanje ravnatelja Hrvatske inozemne pastve na sjednice Odbora
nije 'slučajno', Bagarić odgovara kako je riječ o novouspostavljenom Odboru te 'prema tomu, u tome Odboru nitko inikada nije nogao biti vanjski član dok nakon osnivanja Odbora nije bio raspisan javni poziv za vanjske članove', i da je osobno pozvao na posljednju sjednicu Odbora (prije objave Miklenićeva komentara), između ostalih i ravnatelja inozemne pastve.
Nakon što je potanko objasnio metodologiju i proceduru djelovanja Odbora kojem je na čelu, dr. Bagarić zaključuje: "...poštovani uredniče, na temelju pogrešnih informacija ste donosili zaključke. Svojim komentarom ste prouzročili štetu upravo onima koje ste zastupali i kojima ste htjeli pomoći ali i onima koji najiskrenije u svom hrvatskom programu imau uspostavu sustavnog odnosa Hrvatske i Hrvata u svijetu". Na koncu se dr. Bagarić, s pravom pita: "...ako mi legitimno izabrani predstavnici naroda i naša Crkva (i Vi osobno) sve dovodimo u pitanje i nemamo povjerenja jedni u druge i idemo toliko daleko pa kažemo kako se to što ste htjeli dokazati 'događa u vrijeme dok Hrvatsku vodi stranka koja ima formalno hrvatski program i hrvatski predznak u svom nazivu', nije li to olako izgovoreno upravo 'diktatura relativizma' kojom se sve vrednote i napori bacaju u blato? Protivno svemu, obnoviti nam je (očigledno) poljuljano povjerenje!"

Primjedbe

Popularni postovi