TEK SAD ĆE NA SUDCA KRENUTI NAPADI S LIJEVA

Autor Silvana Perica

Foto: Arhiva VL


Karizmatik s kojim se susret čeka mjesecima, Zlatko Sudac, postao je prije tri tjedna – poduzetnik, pa i direktor! Ne, nije ostavio Crkvu i prestao se susretati s brojnim ljudima kojima treba duhovna okrepa, nego je osnovao tvrtku kako bi sam bio izdavač prve knjige u kojoj govori o mnogim stvarima.

Zlatko Sudac: Vjernicima danas teže nego u komunizmu

Riječ je o knjizi “Zlatko Sudac, razgovori” publicistice Dunje Ujević u kojoj Sudac govori o mnogim temama suvremenog života, a otkriva i ponešto o sebi, knjizi iz koje je izvatke objavio Večernji list. Izdavač te knjige, koja će biti promovirana u ponedjeljak, tvrtka je koja je pod nazivom “Joshua” registrirana 26. studenoga ove godine na zagrebačkome Trgovačkom sudu.

Temeljni je kapital onaj koji zakon predviđa kao minimum za osnivanje društva s ograničenom odgovornošću, 20 tisuća kuna. Zlatko Sudac registriran je i kao direktor, no poslove će vjerojatno ipak voditi Bosiljko Mišetić, koji je registriran kao prokurist tvrtke “Joshua”.

Mišetić objašnjava kako je tvrtka osnovana kako knjiga ne bi izašla kao izdanje u vlastitoj nakladi te da je crkva dala odobrenje i za osnivanje tvrtke i za ime – Joshua – što je jedno od imena kojima ljudi nazivaju Isusa. Sudac je tako u banci, kao svaki direktor ovlašten za zastupanje svoje tvrtke, deponirao i svoj potpis. Odobrenje u ime Crkve dao je krčki biskup Valter Župan, pod čijom je ingerencijom Sudac.

Knjiga će biti izdana u 10 tisuća primjeraka, što zacijelo neće biti dovoljno za poklonike popularnog svećenika, no uskoro se mogu očekivati i nova izdanja.

Promotivna cijena bit će 130 kuna, a puna cijena u prodaji 150 kuna. Tvrtka “Joshua” nema zaposlenih, a vjerojatno ih neće ni biti, no ipak bi mogla raditi i nešto drugo osim izdavanja ove knjige. Planira se, naime, izdavanje CD-a sa snimkama seminara duhovne obnove koje vodi Zlatko Sudac. Sada se mogu nabaviti te snimke, no ima i puno ilegalno presnimljenih.

Kako bilo, sve zajedno, knjiga i CD-i, moglo bi dati nešto novca koji će se iskoristiti za dvije svrhe. Za pomoć braniteljima, s kojima Sudac puno radi, ali i za začetak budućega velikog pastoralnog centra na Krku.

U Betaniji, naime, nije bilo dovoljno mjesta za sve koji su htjeli doći – u dvorani je bilo samo 80 mjesta pa se čekalo i dvije godine na red. Sad bi Crkva, uz pomoć donatora, trebala urediti veliki prostor u vlasništvu krčke biskupije, koji ima nekoliko desetaka tisuća četvornih metara i dvoranu u koju bi stalo tisuću ljudi.

Primjedbe

Popularni postovi