TAIK PRIKUPLJA INFORMACIJE O STANJU U DOMOVINI

Subota, 06 Prosinac 2008

Sample ImageZvonko Taik Bušić proveo je 32 godine u zatvoru zbog otmice zrakoplova i smrti policajca koji je poginuo u eksploziji bombe. U razgovoru za Dnevni list govori o zalaganju Franje Tuđmana za njegovo oslobađanje, opasnim danima u američkim zatvorima te o situaciji u današnjoj Hrvatskoj koja, kaže, nije dobra.

Kaže kako još uvijek prikuplja informacije te kako će nakon toga, ako ga zdravlje posluži, ponovno početi djelovati.

Još uvijek prikuplja informacije

Zvonko Bušić nevoljko daje izjave za medije i tek je na naše uporno inzistiranje pristao govoriti.
“Posebno politička pitanja i iznošenje političkih stavova u današnje vrijeme, ovakvo kakvo jest, jako je osjetljivo. Ja još uvijek prikupljam informacije, prikupljam dijelove slike kako bih sklopio sliku današnje Hrvatske i današnje političke situacije. Zato se još ne bih želio upuštati u rasprave”, kazao nam je Bušić.
Bušić kaže kako mu je teško govoriti i o danima kada se stvarala Hrvatska u što je on, kako kaže, ugradio cijeli svoj život. “Hrvatska se nije stvarala u jednom danu. To je uzbuđenje meni trajalo dosta. Iako nismo imali svoju državu 900 godina, ja sam vjerovao. Bio sam toliko uzbuđen i radostan da vam to ne mogu opisati. Ja sam to pozorno pratio plašeći se da cijela ta stvar neće poći u drugom smjeru”, kaže Bušić o svome viđenju prvih dana.

Je li Tuđman tražio njegovo oslobađanje?

Na pitanje koliko ima istine u tome da je Warren Christopher, nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, navodno rekao Franji Tuđmanu da “sada kaže što može učiniti za njega” i da mu je Tuđman rekao da oslobodi Zvonku Bušića, nije želio govoriti. “Kažem vam, pozivaju me brojni mediji da govorim za njih. Tek sam četiri mjeseca na slobodi i još uvijek snimam situaciju. Tada ću, ako me zdravlje posluži, ponovno djelovati. Zaista ne želim sada govoriti o nekim stvarima”, kazao nam je Bušić, odbivši komentirati i to da ga je od hrvatskih političara dočekao jedino “umirovljeni” Dražen Budiša. Kazao je tek kako je današnja hrvatska situacija puna nedostataka. “Hrvatska država je jako mlada i slaba, ali ne smijemo izgubiti iz vida značaj polaganja povijesnog ispita”, kaže Bušić.

U zatvoru su radili noževi

Zvonko Bušić i njegova supruga Julienne nisu najboljeg zdravlja. “Izašao sam prije četiri mjeseca iz zatvora. Ni ja ni supruga nismo baš najboljeg zdravlja. Ja se još uvijek privikavam”, kazao nam je Bušić. O uvjetima u američkim zatvorima kaže da su katastrofalni. “Gledali ste film Alcatraz. Tako mi je bilo. U početku je bilo opasno dok se nisam 'ubacio' u jednu grupu zatvorenika. Bilo je svega: tuča, potezanja noževa… S vremenom se nekako osigurate, steknete status”, kazao je Bušić o svojim zatvorskim danima. “Izlazak iz zatvora za mene je bio jedan veliki šok. Još uvijek sam šokiran”, kaže Bušić.
“Mnogi me pitaju kako nisam poludio. Ja im kažem da je to zbog podrške Hrvata diljem svijeta, mojih prijatelja, moje supruge”, kaže Bušić koji tvrdi kako su ga “protivno zakonima” držali dvije godine više.

Piše: Predrag Zvijerac l DL

Primjedbe

Popularni postovi