MIROSLAV TUĐMAN GOSTOVAO NA MOSTARSKOJ TV OSCAR

MOSTAR - Miroslav Tuđman, sin prvog predsjednika Republike Hrvatske, Franje Tuđmana rekao je kako je jedino rješenje za Bosnu i Hercegovinu teritorijalna podjela na „tri jedinice po nacionalnom ključu".

Tuđman je to izjavio u četvrtak uvečer, gostujući u emisiji 'Dobar, loš, zao' mostarske Hrvatske televizije Oscar C, koju uređuje i vodi Mario Vrankić.

„Po mom mišljenju, jedino rješenje je na tragu onoga što je definirano Kutiljerovim planom 1992. godine", rekao je Miroslav Tuđman, dodajući da to rješenje obuhvata „da se tri naroda dogovore oko načela ustavnog uređenja BiH", na način „od tri jedinice po nacionalnom ključu".

„Jedino rješenje je da se ide da se i uz teritorijalnost i da se osigura ta konstitutivnost i ravnopravnost sva tri naroda, pri tome ja ne mislim da ta teritorijalnost mora biti kontinuirana", rekao je najstariji sin pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, piše rtvmo.

On je ustvrdio kako su u trenutnoj situaciji „Hrvati izgubili konstitutivnost i u formalnom smislu", odnosno da više nemaju ni pravo veta na odluke koje ugrožavaju njihov nacionalni interes.

Što se tiče uloge međunarodne zajednice trenutno u BiH, Miroslav Tuđman je, pored ostalog, rekao kako „ovdje imamo sveprisutnost međunarodne zajednice, zapravo tu nema jasne ideje i koncepcije kako da se izađe iz ovog rješenja".

Ipak, dodao je, u tijeku je rješavanje problema okruženja BiH i to tako što je Crna Gora prije dvije godine, a Kosovo ove godine dobilo nezavisnost „i sada je red na BiH".

On je demantirao sve tvrdnje i navode kako je njegov pokojni otac sa bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem dijelio Bosnu i Hercegovinu u Karađorđevu.

„Priča sa podjelom Bosne u Karađorđevu je potpuna izmišljotina. Nema nijednog dokaza za to", rekao je Miroslav Tuđman.

On je rekao kako se Tuđman i Milošević nisu susreli 48 puta, kako je to ustvrdio Stjepan Mesić tokom svjedočenja u Hagu, nego svega dva puta bilateralno i to 1991. godine na sastancima u Karađorđevu i Tikvešu.

„BiH nije uopće bila tema u Karađorđevu. Tema je bila ova da je Hrvatska tražila i zagovarala ono što se tada zvalo AVNOJ-evske granice, da republike imaju pravo na samostalnost, na otcjepljenje, a Srbi su bili cijelo vrijeme na tezi, nemaju republike, nego narodi", rekao je Miroslav Tuđman.

On je dodao i kako „nitko ne spominje trilateralni sastanak u Splitu, u lipnju 1991. godine", susret Izetbegović-Tuđman-Milošević, „gdje se razgovaralo između ostalog i o BiH i tada je procurilo u novinama da se razgovaralo o kantonizaciji BiH".

Što se tiče Haškog tribunala i suđenja šestorici lidera Hrvatske Republike Herceg-Bosna, koji su optuženi za 'udruženi zločinački poduhvat', Miroslav Tuđman je naveo kako se u optužnici spominju hrvatski državni vrh, vojska, institucije, te i sve institucije i vojska Hrvata u BiH.

„Optužnicom je obuhvaćen cjelokupni hrvatski narod u BiH, plus hrvatska državna politika i vojna, tako da je to jedna naprosto suluda optužnica, pogotovo kada se jasno može znati i dokazati da je Hrvatska nekoliko puta spasila BiH od potpune propasti", rekao je najstariji sin prvog hrvatskog predsjednika.

On je dodao i da je hrvatska politika bila „jedini odgovor na genocid u Srebrenici, jer je to isto prijetilo i Bihaću".

„Mislim da se vrlo precizno može reći da Hrvatska ne ispunjava u dovoljnoj mjeri svoje obaveze", rekao je takođe Miroslav Tuđman, odgovarajući na pitanje da li Hrvatska u dovoljnoj mjeri vodi računa o Hrvatima u BiH.

„Prvo bi trebalo reći da Hrvatska ima svoje nacionalne interese u BiH, odnosno prema BiH, bez obzira da li tu žive Hrvati, Kinezi, Japanci ili bilo ko drugi, čisto sa stajališta razvojnih planova. Ako želite putovati iz Dubrovnika u Zagreb ili iz Dubrovnika u Osijek, nije vam svejedno kakva je politička situacija u BiH ili kakva je saobraćajna infrastruktura", rekao je Tuđman.

On je naglasio da je druga stvar što Hrvatska ima po svom ustavu „obvezu voditi brigu o Hrvatima, bez obzira gdje u svijetu živjeli, a ovdje i prema Hrvatima - kao najvećoj koncentraciji Hrvata, kao jednom konstitutivnom i autonomnom narodu".

Treći faktor, prema njegovom mišljenju, je da je Hrvatska potpisnica međunarodnih sporazuma - i Washingtonskog i Daytonskog, te da i iz tog razloga treba voditi brigu o Hrvatima u BiH.

On je rekao da je razlog hrvatske pasivnosti spram BiH taj što je Vlada nakon 2000. godine otvoreno rekla da je BiH „neka druga država, s kojom oni nemaju nikakve veze".

„To je jedna skroz kriva politika", naglasio je Tuđman.

brazda.ba

Primjedbe

Popularni postovi