2.3.2008. Politika - DR.ZDRAVKO TOMAC LABINJANIMA SE PREDSTAVIO KAO "DRUGI ČOVJEK" (AUDIO)

Foto vijesti

Tribina političara i publicista dr. Zdravka Tomca pod nazivom »Moj put od ateista do vjernika i od komunista do antikomunista«, uz promociju njegovih knjiga »Tuđmanizam i mesićizam« i »Moj obračun s KGB-om«, privukla je preksinoć velik broj žitelja Labinštine. U velikom predvorju područnog odjela Osnovne škole »Ivo Lola Ribar« na Katurama Tomac je, nakon uvodnoga predstavljanja i nastupa crkvenoga zbora »Kerubini« iz Raše, svoje izlaganje počeo zahvalom organizatoru, Radio Labinu, budući da je preksinoćnja tribina njegov prvi javni nastup u ovom dijelu Hrvatske.


Ukratko predstavljajući svoju ulogu u ratno vrijeme, kada je kao potpredsjednik Vlade nacionalnog jedinstva bio povjerenik upravo za područje Istre, odmah je naglasio dvije, po njemu ključne odluke za Istru u čijem je donošenju sudjelovao, a tiču se angažmana istarskih branitelja na ličkoj bojišnici i smještaja velikoga broja prognanika i izbjeglica u istarske hotele. Ulogu Istre u Domovinskome ratu Tomac je komentirao riječima: »Istrani su tihim, ali čvrstim hrvatstvom dali veliki doprinos obrani Hrvatske«.
Inače jedan od osnivača SDP-a zbog svojih radikalnih domoljubnih stavova stranku napušta u jesen 2003. te obznanjuje vlastiti proces sazrijevanja i obraćenja. Publici se predstavio kao »drugi čovjek« u odnosu na onoga u ratno vrijeme i dužnosnika SDP-a. U svojim djelima kritički se osvrće na dva hrvatska predsjednika i analizira njihovu politiku, iako brani i naposljetku podržava sve Tuđmanove taktičke odluke. »Moj obračun s KGB-om« opisuje autorov put u naslovu tribine, doista veliki zaokret od jednoga od tvoraca Ustava SFRJ iz 1974. do gorljivoga domoljuba i političara koji je imao važnu ulogu u novijoj hrvatskoj povijesti, a 1997. bio je i Tuđmanov protukandidat na predsjedničkim izborima.

Na Radio Labinu:

prof. dr. Zdravko Tomac iznio je političku analizu proglašenja neovisnosti Kosova te dao ocjenu trenutne političke situacije u Hrvatskoj.(Audio 1).

U drugm dijelu emisije u kratkim crtama predstavio je slušateljima knjige "Moj obračun sa KGB-om" i "Tuđmanizam i mesićizam" te progovorio o razlozima svog duhovnog preobražaja.(Audio 2)

Primjedbe

Popularni postovi