FENOMEN TOMAC

Od prepune dvorane Vijenac u Zagrebu do sarajevske bogoslovije i splitskog sjemeništa, od velegrada do malih mjesta, Tomca dolaze slušati mladi i stari, pučkoškolci i akademici, laici i svećenici, časne sestre... Samo istina oslobađa. Samo iskrena riječ može otključati srca običnog puka. Možda i činjenica da Tomac dolazi neopterećen nikakvom političkom opcijom, nikakvim novim političkim angažmanom. Inače bi neki možda kalkulirali.
Može li Tomac svojom (novom) karizmatičnošću privući birače dr. Miri Tudjmanu. Ili komu drugom koga odluči podržati na predsjedničkim izborima? Vjerujem da može. Ali kandidat koji povede Tomca sa sobom u kampanju, a to bi vjerujem tražio i Tomac, treba biti korektan i unaprijed reći imena i ostalih suradnika na koje računa, kako se ne bi događalo kao u slučaju predsjednika Mesića, da se na mala vrata demokracije uvuku zvonari totalitarizma, kakav je nedvojbeno Budimir Lončar.
Ako dr. Tudjman uspije okupiti u svoj tim dr. Josipa Jurčevića, dr. Mladena Ančića, Davora Marijana, Josipa Jovića, akademike: Aralicu, Pečarića, Pavunu, Slavena Barišića,... književnike: Čuića, Gavrana, Petrača, novinare Marka Barišića, Matu Kovačevića, Marijačića, Čelana,...ako mu povjeruje crkvena hijerarhija (biskupi Bogović, Puljić, Barišić,... provincijali Mamić, Zadro itd., modglo bi se dogoditi da već u prvom krugu predsjedničkih izbora pobijedi upravo prof. Tudjman.


Tomac: Od komuniste do vjernika


Sa predstavljanja knjige Zdravka Tomca u Ljubuškom

I dosad je na brojnim tribinama u franjevačkom samostanu na Humcu u Ljubuškom, bilo vrlo zanimljivih tema i gostiju, no ni jedni nisu izazvali toliko zanimanje kao prof. Zdravko Tomac.

U samostansku dvoranu sv. Ante nisu mogli stati svi koji su došli pa su organizatori, humački franjevci, odlučili da se svi presele u novu samostansku i župnu crkvu i tribina u njoj održi. Profesor Tomac govorio je o svojoj najnovijoj knjizi "Obraćenje (od komuniste do vjernika)", javlja Ljubuski.info

Početak govora i predavanja uvaženog profesora sličilo je na svećeničku propovijed, ne zbog toga što je stajao ili šetao pokraj ili ispred crkvenog oltara, već zbog riječi i misli o Bogu i vjeri koje se uglavnom čuju u crkvenim prostorima i tijekom mise.

- Ja sam danas drugi čovjek, ja sam danas sretan čovjek, ja sam danas čovjek koji ne može mrziti, koji na mržnju odgovara ljubavlju, ja sam čovjek koji ima neke nove emocije koje nisam nikad u životu prije imao. Ja sam čovjek koji se ne boji smrti, ja sam čovjek koji vjeruje i srcem i umom u Isusa Krista - rekao je u uvodnom dijelu profesor Tomac.

Rekao je i to da je u mladosti vjerovao u Nietschea i Marksa, a u nastavku je prešao na političke i društvene teme koje među Hrvatima izazivaju prijepore, sporenja, sukobe. Spomenuo je i najnovije: izjavu odvjetnika Ante Nobila da je Oluja bliža genocidu od tragedije Vukovara i predsjednika Mesića da treba ukinuti počasti kod pokopa branitelja. Govorio je o kardinalu Stepincu kao svecu, o svom posjetu Bleiburgu, Istri, o predsjedniku Mesiću, o Budimiru Lončaru, Thompsonu, o potrebi detitoizacije, a ne detuđmanizacije Hrvatske, o domoljublju, hrvatskim sportašima, o neistini da su Hrvati ustaše, o potrebi raščišćavanja s petom hrvatskom kolonom, o budućnosti hrvatskog naroda u BiH i Hrvatskoj...

Ocijenio je da je BiH ponovno krizno žarište; cijeli Balkan. Rusija je stigla na velika vrata i želi Americi dokazati da je supersila, da se bez nje ne može ništa riješiti, stala je iza srpstva, Republike Srpske, Dodig se osjeća jakim. Amerikanci imaju velike probleme s islamom. Boje se da će cijeli islamski svijet krenuti protiv Amerike i strašno žele dokazati Turskoj, Egiptu i drugim islamskim državama da su oni prijatelji muslimana i islama.

- Uz ostalo to žele dokazati i na Kosovu i u BiH. Što ćemo mi kao najmanje brojan narod, u jednoj zemlji u kojoj je situacija da imamo Srbe iza kojih stoje Rusi i muslimane iz kojih stoje Amerikanci; zbog svojih interesa. A iza nas malo tko stoji, stoji Vatikan, ne stoji više ni Njemačka, Njemačka je politički nemoćna. A u tom stanju podjele i sukoba, Francuzi i englezi "mute" i žele produbljivati krizu. Jedini izlaz za hrvatski narod je čuvati svoju tradiciju, vjeru, kulturu, svoj identitet. Ne dat se rashrvatiti, što je jedini izlaz, postići što je moguće veću slogu između dijelova hrvatskog naroda - zaključio je profesor Zdravko Tomac.

ABCportal.info

Primjedbe

Popularni postovi