NI MESIĆ NI LAJČAK NE MOGU PROTIV DODIKA IZA KOJEG STOJI NAROD





Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak da ukoliko ga Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak smijeni sa dužnosti, ima svoj scenarij djelovanja prema kojem bi se angažirao na osamostaljenju tog entiteta.

Objašnjavajući taj scenarij Dodik je kazao Televiziji RS-a da bi došao na posao u svoj ured, bez obzira na odluku o smjeni a "oni bi vjerojatno istjerali neke tenkove i stali pred vrata".

"Moj dolazak na posao izazvao bi pažnju novinara, ja bih se vjerojatno malo pogurao s tim vojnicima a novinari bi to snimili. Ja bih pozvao vladu i održao sjednicu i proglasio visokog predstavnika nepoželjnom i neprihvatljivom osobom", rekao je Dodik.

Kazao je kako bi organizirao Skupštinu tamo gdje ima većinu i "proglasio sve zakone Bosne i Hercegovine nevažećim u Republici Srpskoj".

"Onda bih organizirao nevladinu organizaciju čiji bih ja bio predsjednik i poveo Republiku Srpsku u samostalnost", kazao je Dodik objašnjavajući svoj scenarij djelovanja ukoliko ga visoki predstavnik međunarodne zajednice smjeni.

Ova Dodikova izjava uslijedila je nakon što su u petak visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak i američki veleposlanik u BiH Charles English u odvojenim pisanim izjavama stali u obranu cjelovitosti BiH.

Lajčak je poručio kako "proglašenje nečega poput 'suvereniteta Republike Srpske' ili 'BiH kao državne zajednice' nije prihvatljivo i nikad neće ni biti". Lajčak je također upozorio da je "Republika Srpska entitet, a ne država u državi".

Američki veleposlanik English je, pak, upozori da vlada njegove zemlje "neće dopustiti bilo kakvo nijekanje suvereniteta ili teritorijalne cjelovitosti BiH, bez obzira dolazilo ono iznutra ili izvana".

(Hina)

Primjedbe

Popularni postovi