ČITAJTE FOKUS


Do istrage vaše ili naše

LUND, 23. kolovoza - Kao što je vjerujem poznato i mlađem naraštaju ovu dalekovidno suptilnu i sudbonosnu srpsku poruku Hrvatima i Hrvatskoj odaslali su srpski političari još 1902. u Zagrebu, u njihovim novinama zvanim “Srbobran”.
Htio ili ne htio morao sam ovih dana reagirati, posebno 10. kolovoza kad su tiskana dva teksta na koje se referiram u ovoj analizi. U listu Svenska Dagbladet na pet stranica objavljena je reportaža o malom selu Brezovo Polje, koje leži uz obalu Save u sjeveroistočnoj Bosni. Napisala ju je Negra Efendić, koja je kao dijete morala bježati iz Brezova Polja. Danas je Negra reporter Svenske Dagbladeta.
Efendić svoju reportažu gradi na razgovorima s preživjelima. Opisano vrijeme je 1. svibnja 1992. - grad Brčko okupirale su srpske snage (serbiska styrkor) - i Muslimani i Hrvati postali su zakonita lovina, sustavno etničko čišćenje je započelo, (Muslimer och Kroater blir lovliga byten och en systematisk etnisk rensning sätts i gång.).
Nadalje, JNA je naoružala srpsko stanovništvo po selima oko Brezovog Polja. Tada je započelo mučenje, a glavna optužba protiv obitelji Efendić bila je - da mamin brat živi u Hrvatskoj (om min bror som bodde i Kroatien). Preplašena obitelj Efendić u Hrvatsku šalje i malu Negru, staru 11 godina, na brijeg kod ujaka.
U lipnju je u Brezovo Polje stigla jedna od najstrašnijih srpskih milicija (en av de mest fruktade serbiska miliserna), uniformirani i bradati muškarci išli su kroz cijelo selo predvođeni Srbima koji su živjeli u Brezovom Polju, (Den uniformerade och skäggiga männen gick igenom hela byn, ledda av serber som bodde i Brezovo Polje.).
I tada dolazi opis i izvješće o najstrašnijem: “Svi stanovnici Brezovog Polja bili su prisiljeni dati svoj novac i nakit. Ušteđevine, naslijeđena dobra, vjen-čano prstenje - vojnici su uzeli sve. Odjednom su vojnici razdvojili majke od kćeri, svake na svoju stranu. Sve lijepe i mlade žene bile su odvezene. Tamo su drugi srpski vojnici čekali na ‘isporuku’. To je najgore što sam doživjela u cijelom svom životu…” (Alla de vackra unga kvinnorna fördes bort. Där väntade andra serbiska milismän på “leveransen”. Det är det värsta jag varit med om i hela mitt liv…”).
“Tek prividni kraj ove dramatične i tužne pripovijesti obilježen je ujesen 1992. u Hrvatskoj. U ožujku 1993. otputovali smo autobusom na sjever. Cilj puta bila je Švedska…”....

Pretplatite se na Fokus i čitajte cijele tekstove!

Cijeli tekst - cijela istina!


Zlatko Markus

Primjedbe

Popularni postovi