DODJITE U VINICU

P O Z I V

Proslava 150. obljetnice stare crkve u Vinici

i otvaranje spomenika svim poginulim Hrvatima iz Vinice

od doseljenja do danas

Dana 9. kolovoza 2008. u župi Vinica se slavi 150. obljetnica stare crkve, te se otvara spomenik svim poginulim Hrvatima za našu slobodu iz Vinice od doseljenja do danas, a posebno poginulima iz Drugoga svjetskog rata (1941.-1945.) i Domovinskoga rata (1991.-1995.)

Crkvu su podigli Hrvati Vinice u vrlo teškom turskom vremenu, koja je obnovljena i danas je svjedokom naše vjere, nade i ljubavi. Spomenik za 168 poginulih Hrvati koji su pali za slobodu hrvatskoga naroda, gdje god da jest, podižu svojim silama Viničani i darovima dobrotvora.

Vinica je jedna od naših najraseljenijih župa, koja je dala mnoge sinove i kćeri svome hrvatskom narodu, od kojih su i brojni borci za hrvatsku slobodu sve do danas, a među njima su i svećenici glagoljaši, te "zlatni misnici" (fra Leo Petrović) kao i drugi umnici, kazao je don Ilija Drmić – vinički župnik.

„Ona je naša ponosna kolijevka u kojoj odjekuje slavopoj životu, vjeri i slobodi!"

Organizacijski odbor poziva sve viničane i njihove prijatelje na ovo slavlje u Vinici, koje će započeti sv. Misom u subotu u 11,00 sati, a završiti pučkim veseljem i domjenkom što ga priprema narod.

Program svečanosti

-U 11,00 sati početak procesije od stare crkve, oko groblja do spomenika uz koji su narodni predmeti iz Zavičajnoga muzeja, te slike naših domaćih slikara;

- Pozdravni župnikov govor, polaganje vijenaca i paljenje svijeća;

- Euharistijsko slavlje, u kojem će biti pročitana imena 168 poginulih Hrvata;

- Na kraju mise za žrtve ratova župnikov zahvalni govor, predstavljanje knjige Prikrita grobišta Hrvata u Republici Sloveniji i govori pojedinih uzvanika;

- Pučko veselje i domjenak što ga priprema narod.

Petar Škorić - predsjednik
Zavičajno društvo Zavelim

Primjedbe

Popularni postovi