DR. JOSIP JURČEVIĆ U SPLITU O BLEIBURGU

Sinoć je u prepunoj velikoj dvorani sjemeništa, klasične gimnazije u Splitu, u organizaciji udruge 'Ivan Pavao II', predavanje o Bleiburgu održao prof. dr. JOSIP JURČEVIĆ.
Dr. Jurčević je govorio jasno, svima razumljivim jezikom, kompetentno, argumentirajući svaku tvrdnju, iznoseći neke sasvim nove dokumente o križnom putu hrvatskog naroda kroz komunističko vrijeme represije i nasilja. Kao što je u predgovoru Josipove knjige: Bleiburg - Jugoslavenski poratni zločini nad Hrvatima, napisao akademik Dubravko Jelčić: "Ni šest desetljeća poslije svršetka II. svjetskog rata nije bilo dostatno da se u Hrvatskoj objektivno prosude kako događaji tijekom samog rata tako i oni neposredno poslije njega. U posljednje vrijeme, štoviše, nesuglasja i polemike o tim zbivanjima poprimile su novi zamah i razgorjele se do stupnja koji je primjeren samo najaktualnijim političkim pitanjima". To 'posljednje vrijeme' traje i još dugo će trajati. Sve dok institucije Hrvatske, prije svih Hrvatski Sabor, ne odluče primijeniti zaključke Rezolucije Europskog parlamenta o osudi totalitarnih režima. Sve dok kao društvo ne dozrijemo za poruke koje nam je nedavno iz Bleiburga, u ime BK Hrvatske uputio biskup Štambuk kao i poruke iz zadnjeg obraćanja javnosti biskupa Sudara, Stresa i Košića i u ime komisija Iustitia et pax BiH, Slovenije i Hrvatske.
Publika je pozorno slušala i upijala svaku riječ profesora Jurčevića koji nam je govorio jezikom činjenica, objašnjavajući uzroke onog što on naziva totalitarizacija rata i njezine posljedice. Kad govori o Bleiburgu, Jurčević naglašava da ne misli samo na jednu od postaja, nego na cijeli Križni put Hrvata pred kraj i nakon II. svjetskog rata. Kao istinski znanstvenik, on ne upire prstom u samo jenu stranu, nego je upozorio nazočne na propuste i grijehe svih, pa i nas današnjih naraštaja, ako ne budemo učili iz povijesti. Nakon desetak pitanja iz publike na koja je profesor strpljivo odgovarao, mnogi su htjeli imati njegov potpis u svom primjerku knjige, pa smo se razišli tek nakon skoro dva sata ove ugodne i korisne tribine. Šteta što nije bilo više mladih, jer bi se mogli uvjeriti da nije sve izgubljeno, da ima znanstvenika koji umiju govoriti njihovim jezikom i da svi skupa moramo učiniti više kako nam se povijest ne bi ponavljala. Večeras je na istom mjestu najavljeno predstavljanje knjige vlč. Ante Bakovića.

Primjedbe

Popularni postovi