Sveci

Sveci imaju puno srca.
Sveci su obazrivi.
Sveci su pažljivi slušatelji.
Sveci su zabavno društvo.
Sveci se ne boje pogledati kakvi su.

Sveci malo govore, a puno rade.
Sveci na drugom čovjeku traže i
Pronalaze samo najbolje.
Sveci uvijek misle pozitivno.

Sveci nikad ne stavljaju maske.
Sveci puštaju druge naprijed.
Sveci vide u svakome dobro.
Sveci ponekad i pogriješe.
Sveci nikad ne prestaju učiti.

Sveci znaju da trebaju oproštenje.
Sveci ne raznose glasine.
Sveci izgledaju kao brižne majke.
Sveci znaju da se osmjesi vraćaju.
Sveci uživaju u dobrome smijehu.

Sveci ne govore zlo.
Sveci ne govore previše.
Sveci žive u ljubavi.
Sveci znaju da su ljubljeni.
Sveci mogu primati udarce,
A ne zadavati ih drugima.

Sveci nakon pada ustaju.
Sveci su milosrdni.

(preuzeto iz "Bijahu postojani.", knjižica za sudionike SHKM , Varaždin 2008.)

Koliko duboku krizu, od duhovne do gospodarske, proživljava današnje hrvatsko društvo otkriva i jačanje različitih oblika praznovjerja koje dobiva sve više prostora na hrvatskoj medijskoj i općenito javnoj sceni.

Osobito velik prostor mediji su posvetili tzv. "noći vještica", sjevernoameričkom poganskom običaju koji neke skrivene snage uvoze u Hrvatsku, zacijelo s jasnim ciljem što je moguće više nagristi hrvatsku tradiciju i vjerničke katoličke običaje. "U posljednje vrijeme noć uoči svetkovine Svih svetih pomalo postaje dan ili 'noć vještica'. Uz kojekakvu robu sumnjiva podrijetla i učinka, često opasnu za zdravlje, uvozimo i poganske običaje, kao što je poganski običaj 'noći vještica'. Neki će reći da je riječ samo o nečem naivnom, ali nije, pogotovo što se u to uključuju djeca i mladi. Stari slave Sve svete i posjećuju grobove svojih dragih pokojnika, a djeca i mladi razmišljaju o 'vješticama'. Taj poganski običaj nagriza kršćansku vjeru u vječni život u Bogu i uskrsnuće mrtvih. Naši mili pokojnici nisu nikakve vještice, nisu oni koji nas straše, nego oni koji su zaslužili naše poštovanje, naše molitve. U organizaciju 'noći vještica' kod nas se uključuju i gradska poglavarstva, kojekakve udruge, škole" - rekao je doslovno đakovački i srijemski biskup Marin Srakić u svojoj propovijedi na svetkovinu Svih svetih.

Misao na SVE SVETE treba nas poticati na razmišljanje kako naš život mora biti svet i dobar, shvaćen u funkciji budućega života te kako imamo odgovornost da ga postignemo. Iako nas i spomen na mrtve, koji je na DUŠNI DAN usko povezan sa blagdanom SVIH SVETIH, ispunja potresenošću zbog tolikih uspomena i ozbiljnih razmišljanja koja su povezana s mišlju na smrt, molimo za naše pokojne, ali i za njihovu duhovnu pomoć! Odrecimo se Sotone i kojekakvih Noći vještica!

Ovo razmišljanje uz blagdan Svih svetih sam preuzeo od on line prijatelja Željka Zubanovića čije vam stranice srcem preporučam.

Primjedbe

Popularni postovi