Obilazak spomen groblju na Bilima u Gornacima


U petak ujutro, prijatelj Ilija Vrljić, umirovljeni general HVO-a, me dočekao na groblju mira u Bilima, na kojemu bijah u početku, prije 7 godina, i evo danas ponovno, kako bih se uvjerio o čemu to s ushićenjem pričaju brojni koji pohodiše ovo groblje zadnjih godina. I zaista se im što vidjeti. Uz crkvu u Udbini, ovaj memorijalni kompleks će zasigurno u budućnosti postati središnje mejsto Hrvata kada govorimo o sjećanju na svoje mrtve i nestale kroz stoljeća borbe za slobodu hrvatskog naroda. Ilija mi je pokazao prvi križ ovdje postavljen 2013. godine, razgledali smo kapelicu, te me upoznao s planovima skorih radova na groblju.






Zamisao o gradnji niknula je u okrilju Hrvatskoga narodnog sabora BiH Inicijativa je proizašla iz rada Vicepostulature postupka mučeništva fra Leo Petrović i 65 subraće. Od 2007. su sustavno tražili svoje pobijene fratre i tražeći fratre nailazili su i na civile. Nametnula se zadaća riješiti pitanje tjelesnih ostataka civila, jer Crkva mari za sve, nije dolično da uzme samo jedne (fratre), a druge (civile) ostaviti. Došli su na zamisao napraviti povjerenstvo po općinama koja su se počela brinuti o pobijenim civilima. Rastom broja tih povjerenstava došla je zamisao osnivanja odjela i koordinacijskog tijela. Ustrojen je Hrvatskom narodnom saboru (HNS BiH) odjel za drugi svjetski i Domovinski rat. Došli su na zamisao da na ovome mjestu naprave Groblje mira, ne samo hrvatsko nego groblje koje će pomiriti sve žrtve na ovome terenu
Inače, kamen temeljac za ovo groblje postavljen je 23. kolovoza 2013. u 11 sati. Konkretni radovi počeli su 2013. godine. Planirano je kao najveće groblje u Europi i kao hrvatsko nacionalno i međunarodno spomen područje.



Primjedbe

Popularni postovi