NA MEDICINSKOM FAKULTETU U MOSTARU ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA DR. IVANA BAGARIĆA

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru danas je održana komemoracija doc. dr. Ivanu Bagariću, nastavniku i jednom od utemeljitelja ovoga fakulteta. Na samom početku održana je minuta šutnje nakon koje su se biranim riječima okupljenima obratili prof. dr. sc. Milenko Bevanda, dekan ovoga fakulteta, prof. dr. sc. Monika Tomić, predstojnica Klinike za unutarnje bolesti s Centrom za dijalizu SKB-a Mostar i prof. dr. sc. Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Dr. Bevanda je naglasio:
– Koliko god ovaj trenutak bio tužan, prisjetimo se na čas najljepšeg što smo od Ivana dobili, bilo kao oca, supruga, liječnika, prijatelja, istinskog domoljuba i vjernika. Prisjetimo se njegovog jedinstvenog života čiji smo mi bili dio. Života kojeg nisu obilježili razvikani projekti, ni novinski naslovi, života koji su krasile skromnost i požrtvovnost prema svojoj obitelji, prema svom narodu. Postoje tek primjeri velikih ljudi koji nam poput Ivana ukazuju na mogućnost drugog puta: puta iskrenosti, puta bez oklijevanja koji se živi malo po malo, korak po korak. Puta kojim dok koračamo mijenjamo vlastite navike i sklonosti misleći manje na uskogrudne ciljeve a više na druge.
O Ivanu kojega je upoznala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu na kojemu su zajedno studirali i za kojega je kazala da e bio jedan od najboljih studenata dr. Tomić je kazala:
– On je bio jedna od onih osoba koja ulijeva povjerenje, dobar prijatelj u kojeg se možeš pouzdati u nagorim trenucima, čvrst poput hercegovačkog kršna na kojem je odrastao. Ivan je svoj dom, svoj Tomislavgrad uvijek nosio u svom srcu, a za svakim stolom i u svakom društvu uvijek se glasno čuo njegov zarazni smijeh a taj smijeh i njegov humor su ga obilježavali za cijeli njegov život. Njegove dogodovštine uvijek su se prepričavale na fakultetu.
Na kraju je zaključila: Našu ranjenu Hercegovinu je poput svog pacijenta sanirao, zbrinuo i dao joj nadu za život, zato ćemo njegovo ime čuvati u spomen našeg naroda.

Dr. Ante Kvesić je govorio o svom upoznavanju s Ivanom 1991. i godinama nakon toga, od ustroja sanitetske službe u ratu, preko osnutka Sveučilišne kliničke bolnice i Medicinskoga fakulteta u Mostaru kao jednoga od utemeljitelja i matičara ove visokoškolske zdravstvene ustanove.
– Jedan dan predsjednik Tuđman je pitao kako pomoć ljudima u Lašvanskoj dolini a Ivan je samo rekao: Napravite im bolnicu! Eno je, gore je. Napravite fakultet! Evo ga, ovdje je. Tu je i nova bolnica u Mostaru. Na svakom je polju izgarao za stijeg hrvatski a imao je dušu za svemirska prostranstva, sad plovi po njima i čeka nas tamo. Sve što je počeo je napravljeno. Samo u jednome nije dovršio. Nije imao vremena. Zato je tu Vera koja će to znati i moći a mi njegovi prijatelji smo tu što joj možemo i trebamo. Prijatelju moj, mirno spavaj. Zaslužio si. Pokoj vječni daruj mu Gospodine, zaključio je svoje obraćanje dr. Kvesić.
mandino-selo.com

Primjedbe

Popularni postovi