Nova županijska investicija: Mini tvornica lijekova u Dugopolju

Laboratorij u Dugopolju zaposlit će 70 stručnjaka: 'S mirisima i okusima Dalmacije bit ćemo konkurentni i na europskom tržištu'

Pozitivne ocjene naših i međunarodnih institucija govore da je Hrvatska na dobrom putu i zato svaka inicijativa ovakvog karaktera zavrjeđuje osobitu zahvalnost i potporu - rekao je Plenković

Premijer Andrej Plenković je simboličnim bacanjem betona lopatom označio početak izgradnje Galensko-analitičkog laboratorija u Dugopolju, investicije vrijedne 70 milijuna kuna koju financiraju Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije vlastitim sredstvima i zaduživanjem. Posao će u novom laboratoriju pronaći 70 stručnjaka. Ovakav proizvodni objekt mini tvornice lijekova, dodataka prehrani i kozmetike trenutno ne postoji u Dalmaciji, a svoj konačni cilj Galenski laboratorij ima kroz povezivanje dijela gospodarstva otkupom sirovina ljekovitog bilja raznih uzgajivača koje će koristiti za proizvodnju galenskih pripravaka. Rezanje svečane vrpce se očekuje za dvije godine.

Plenković je pozdravljajući uzvanike, koji su ga dočekali pljeskom, kazao da je Dugopolje uzor mnogim općinama koji bi sigurno željeli da imaju ovakav razvoj proteklih 20-ak godina.
- Župan je pokazao kako Dugopolje na najbolji mogući način koristi svoje prednosti ovdje na izlazu s autoceste koje je otvorilo i novu fazu razvoja Splita i okolice, ali i razvoja cijele županije - kazao je premijer.
Ustvrdio je da je dobro da Dalmacija ima ovakav laboratorij i vjeruje da će poduzetni duh pridonijeti još boljem gospodarskom rastu i razvoju Splitsko-dalmatinske županije. 
- To se uklapa u širi trend, pozitivne ocjene ne samo od naših institucija već i međunarodnih govore da je Hrvatska na dobrom putu i zato svaka inicijativa ovakvog karaktera zavrjeđuje osobitu zahvalnost i potporu - poručio je.
Kako je uvodno kazao prvi čovjek Ljekarni, Ante Mihanović, desetljetna potreba i želja za izgradnjom ovog novog Galenskog laboratorija koji će biti napravljen u cijelosti sukladno europskim standardima dobre proizvođačke prakse (GMP), na tragu je pozitivnih rezultata sadašnjeg Galenskog laboratorija te Ustanove u cjelini.
- Ne živimo od proračuna, svoj kruh zarađujemo na tržištu. Djelujemo prema dva postulata, ravnoteži etike i ekonomike te ljude ne tretiramo kao trošak, nego izvor prihoda - rekao je Mihanović.
Želja je kroz rad s visokoobrazovanim ljudima i visokom tehnologijom nadograditi postojećih 200 galenskih preparata koje trenutno proizvode. Najavio je i izlazak na šire europsko tržište.
- Želimo mirise i okuse i ljekovito bilje Dalmacije staviti sutra i kroz našu firmu kćer da se nađu i sirupima, mastima, kapima, i u kremama. I na takav način, s najboljim svjetskim standardom izaći na hrvatsko i šire europsko tržište gdje vjerujemo da ćemo biti konkurentni - smatra.
Okupljene je pozdravio i rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović te župan Zlatko Ževrnja koji je bio načelnik Dugopolja pa se i prisjetio teškog puta od krša do tvornica u gospodarskoj zoni koja danas broji 3500 zaposlenih, a investitori su uložili preko 10 milijardi kuna.
Na polaganje kamena temeljca stigli su uz premijera i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, te ministri graditeljstva i zdravstva Lovro Kuščević i Milan Kujundžić.
Svi su uz smiješak odbacili da je riječ o predizbornoj kampanji.

Primjedbe

Popularni postovi