Župan Ževrnja u Bruxellesu

Bruxelles | 1. 4. 2016.

»Otoci Faros & Paros – Milenijske mediteranske veze«

Obilježavanje 2400. obljetnice godina Staroga Grada na otoku Hvaru počinje u ponedjeljak, 4. travnja u Bruxellesu okruglim stolom i izložbom fotografija čiji su domaćini u Europskom parlamentu potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković i gradonačelnik Staroga Grada Vinko Maroević
Zastupnik u EP-u Andrej Plenković će u suradnji s gradonačelnikom Staroga Grada Vinkom Maroevićem u ponedjeljak 4. travnja u Europskom parlamentu organizirati okrugli stol i izložbu »Otoci Faros & Paros: Milenijske mediteranske veze«, a povodom obilježavanja 2400 godina Staroga Grada na Hvaru. Riječ je o projektu kojeg Plenković realizira i u partnerstvu s grčkim zastupnikom u EP i potpredsjednikom delegacije EP-a za odnose s NATO-om Georgiosom Kyrtsosom.
U kontekstu velikog jubilleja, Plenković je pokrenuo inicijativu predstavljanja Hvara u središtu EU kako bi se europskim kolegama približila povijesnu i kulturnu baštinu otoka Hvara i Parosa u Grčkoj, s obzirom da su stanovnici Parosa 385/4. god. pr. Kr. osnovali svoju koloniju na otoku Hvaru, koju su nazvali Faros (današnji Stari Grad). Time su utemeljili najstariji grad u Hrvatskoj, čije se Starogradsko polje nalazi na popisu UNESCO-ove Svjetske baštine. Uz Horu, otok Hvar može se podičiti i s hvarskom čipkom od agave te Procesijom »Za Križen« koje su također uvrštene na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Nakon predstavljanja 300. obljetnice Sinjske alke u Europskom parlamentu u svibnju 2015. i ova će manifestacija pridonijeti promociji hrvatske kulture i identiteta u Europskoj uniji, što je bitna odrednica HDZ-ova europskog programa.
Tom prigodom održat će se okrugli stol na kojem će nakon uvodnih izlaganja zastupnika u EP-u Kyrtsosa i Plenkovića, govoriti Tonko Maroević, akademik, Christos Christoforos, zamjenik gradonačelnika Parosa, Branko Kirigin, arheolog u Muzeju Staroga Grada, Dora Katsonopoulou, Institut arheologije u Parosu, Sara Popović, stručnjak za Starogradsko polje, Giannos Kouragios, arheolog, Andro Tomić, enolog te Amalia Karagouni, profesorica mikrobiologije na Sveučilištu u Ateni.
Događaj će uveličati i 60 predstavnika s otoka Hvara i Splitsko-dalmatinske županije, među kojima će biti župan Zlatko Ževrnja, savjetnik predsjednice Republike Andro Krstulović Opara, pomoćnik ministra gospodarstva Ivo Milatić, gradonačelnik Staroga Grada Vinko Maroević te brojni drugi uvaženi gosti, kao i predstavnici s Parosa iz Grčke.
Prilikom rasprave cilj je snažnije afirmirati potencijale daljnje kulturne, gospodarske i turističke suradnje Parosa i Farosa – međusobno udaljenih 700 nautičkih milja – kao i odnosa Hrvatske i Grčke kao dvije prijateljske i mediteranske članice EU. Pritom će korisna biti i razmjena mišljenja glede zajedničkih iskustava i planova korištenja europskih programa za razvoj otoka te povećanje kvalitete života stanovništva na otocima. Ujedno će se razmotriti mogućnosti suradnje Hrvatske i Grčke u okviru Strategije EU za jadransku i jonsku regiju, koja otvara veliki prostor za zajedničke projekte usmjerene prema razvoju pomorstva, ribarstva, prometne povezanosti te zaštite okoliša.
Planira se da gradonačelnik Staroga Grada Vinko Maroević i gradonačelnik Parosa Markos Kovaios potpišu Sporazum o suradnji (bratimljenju) između Farosa i Parosa.
S početkom u 18,30 sati održat će se svečana ceremonija otvaranje izložbe fotografija s otoka Hvara i Parosa posvećena 2400. obljetnici utemeljenja povijesnih odnosa dvaju otoka. Na otvorenju izložbe uvodno će govoriti prvi potpredsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani. Tijekom prijema nastupit će starogradska klapa Faroski Kantaduri te grčki tradicionalni plesači.
Priloženi su program i plakat s rasporedom govornika i tema na okruglom stolu te s pojedinostima izložbe.
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade