Branitelj o ministru branitelja


Ne poznajem čovjeka osobno, nisam član HDZ-a (niti bilo koje stranke), kampanju pratim koliko mi slobodno vrijeme dopušta, i kao vanjski promatrač o Brkiću mogu reći slijedeće:
Milijan Brkić je pokazao dosljednost, moralni integritet (inače se ne bi usudio ulaziti u brojne duele), ali i znanje, te vještine upravljanja procesom. Čovjek definitivno zna što radi. To što radi, radi dobro (rezultati), posjeduje dobre komunikacijske vještine (uspijeva uspostaviti kontakt sa skupinom kojoj se obraća, a još više unutar svoje stranke), slušatelji u njegovom pristupu prepoznaju dobre namjere, nastupa sa platforme koju je teško napasti (traži jedinstvo, traži odanost cilju a ne osobi, traži predani, iskreni rad, traži od onih koji ne mogu da sami ustupe mjesto onima koji mogu, traži primat općega nad pojedinačnim, traži “otvaranje” učmalih krugova na nižim organizacijskim razinama, traži od “sljedbenika” da postanu “pobornici,” traži da svatko da svoj doprinos, traži da se prestane sa vođenjem “lokalne politike” na razini intriga, podmetanja i nepoštenog rivaliteta. Traži (i svjedoči) skromnost i marljivost. Ne izaziva i ne multiplicira sukobe. Idealan? Nije. Za one koji ga ne vole (unutar njegove stranke): Branitelj je, neupitnog ratnog puta.  Nije kriminalac (neucjenjiv je). Hercegovac. Kamera ga baš i ne ljubi, (što se u zadnje vrijeme znatno mijenja na bolje). Iskreni je domoljub. Nije ucjenjiv. Uporan. Otvoren. Vjerodostojan. Ima postojan moralni integritet. Postavlja opće iznad partikularnog i pojedinačnog…..! Za one u crvenom taboru: Postiže rezultate, ubitačno učinkovit, neucjenjiv, nesklon kompromisima, “pravocrtan” u pitanjima nacionalnih interesa, integralni Hrvat, neosjetljiv na hedonističke zamke, oprezan, odmjeren, posjeduje “refleks” za ugroze interesa države i naroda. „Opasan tip“. Za te crvene snage, koje provode rashrvaćenje države, jedan od opasnijih. Stoga ne čude pokušaji udara sa svih strana, posebno onih podmuklih, bočnih, ispod pojasa. Na njihovu žalost, čovjek je dobro pripremljen za obranu. Uravnotežen je. Ne dopušta “razvlačenje” snaga, nego ih uspijeva koncentrirati na „glavnim pravcima udara“, (bilo da se radi o obrani ili napadu). Uspijeva zadržati kontrolu nad procesom. Ima nadzor nad “širinom” i zna gdje treba koncetrirati snage “po dubini”. Jednostavno zna! Nesmiljene udare crvenih talibana, za sada, uspješno amortizira. No, oni sigurno neće prestati. Mene, međutim, iskreno, zabrinjava “skromnost” do sada uporabljenog arsenala crvene falange. Očigledno je da ne raspolažu sa dovoljno “materijala” i realno je očekivati uporabu “teških haubica” po točkastim ciljevima. To jest neracionalno, ali gubitnici to rade. Imajući u vidu sve okolnosti, dostupne „promatraču sa strane“, mora se više čuvati „prijatelja“, nego neprijatelja.
HDZ-u predstoje skori unutarstranački izbori, Karamarko, a time i Brkić koji je najvažniji „igrač“ u timu, ima ozbiljnu oporbu unutar stranke, i to oporbu koja neće voditi računa o skrupulama. Iz tog kuta gledano, „igrač“ topa i kalibra Milijana Brkića će itekako nedostajati u tom predizbornom vremenu. Nadam se da su u stranci o tome vodili računa. Resor braniteljske problematike, s druge strane, bi mogao biti ključni resor u novoj asimetričnoj Vladi. Asimetričnoj po strukturi moći i načinu odlučivanja. Isturajući svog najjačeg pojedinca mjesto ministra branitelja, Karamarko odašilje signal da je svjestan potencijala koji leži u tom resoru, i vjerojatno je ta činjenica odnijela prevagu nad značajem unutarstranačke borbe za primat u HDZ-u.
   Osobno sam na sličnoj poziciji i već dulje vrijeme tvrdim da je ministarstvo branitelja „ključno ministarstvo“, preko kojega HDZ može ovladati svim „dominantnim točkama“ na političkoj pozornici, a nakon toga zauzeti ključne pozicije i „preokrenuti paradigmu“ beznađa, malodušja, defetizma i svih drugih pratećih pojava sveopće krize koja zahvatila hrvatsko društvo.
   Naime, braniteljska populacija je jedina koja se može jednostavno, brzo i bez većih financijskih, organizacijskih i drugih preduvjeta pokrenuti, staviti u funkciju, aktivirati (kako god hoćete) i bar u početnoj fazi, biti lokomotivom procesa koji će voditi ka izlasku iz ovog beznađa. Nisam osoba koju je lako „očarati“, niti funkcioniram na frekvenciji idolopoklonstva, sljedbe i sličnih pojavnosti, no, usudio bih se ustvrditi da je Milijan Brkić, ako sam u pravu glede cilja i uloge koju miniostarstvo branitelja može i treba imati, možda i jedina osoba koja može realizirati taj cilj. Ministar branitelja, ako smo suglasni u pogledu cilja, mora pored svih osobina i značajki navedenih u uvodu, imati i „stvarnu političku moć“, biti „kišobrana“ pod zaštitom kojega bi se proveo cjelovit Program trajnog rješavanja braniteljske problematike.
    Taj program mora biti, ne samo impuls, nego i lokomotiva, koja će Hrvatsku snažno povući iz sveopće krize. U tom smislu, Milijan Brkić, ako bude imenovan ministrom hrvatskih branitelja mora izbjeći zamku shvaćanja uloge ministarstva hrvatskih branitelja kao servisa stradalnika (što se ne smije isključiti), nego puno više od toga.
Ovo je povijesna prigoda, koju ne smijemo propustiti.
Ilija Vincetić http://hrvatskonebo.com/

Primjedbe

Popularni postovi