Koncept 'Zero waste' je utopija

Zagreb, 25. studenog 2015. - Povodom nedavno objavljene platformske pozicije za područje gospodarenja otpadom o kojoj pregovaraju političke opcije, Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom (HUGO) osjetila se prozvanom upozoriti hrvatsku javnost da smjernice koje se nude predstavljaju potencijalnu opasnost za narušavanje "ionako nedovoljno izgrađenog sustava gospodarenja otpadom u RH".
U priopćenju koje ispred udruge potpisuje doc.dr.sc. Aleksandra Anić Vučinić navodi se: "Način na koji su prezentirane mjere, ukazuju na nestručnost, nepoznavanje problematike i aktivistički pristup problematici gospodarenja otpadom što na državnoj razini nije prihvatljivo te dovodi u zabludu širu hrvatsku javnost.".

"Zagovaranje privremenog zaustavljanja izgradnje Centara za gospodarenje otpadom, neodgovoran je i stručno neutemeljen zahtjev, koji ukoliko bi bio prihvaćen od bilo koje političke opcije koja će biti u poziciji formiranja nove hrvatske vlade, može predstavljati značajnu opasnost za proračun RH, kao i uzrok narušene vjerodostojnosti naše zemlje u očima Europske komisije.", ističe se u priopćenju.

"Na temelju iskustava znatno razvijenijih zemalja EU tvrdimo kako su alternativne mjere koje se predlažu, nemoguće implementirati u roku i opsegu koji se zagovara, a što bi u konačnici značilo neispunjenje većine ciljeva iz politike gospodarenja otpadom koji su za Hrvatsku obvezujući temeljem obveza koje je RH ispregovarala u predpristupnim pregovorima.", dodaje se.

"Koncept "zero waste" je utopijski model kojem teži svaka organizirana država, ali u stvarnosti ne postoji i nije ga moguće postići. Stoga kao relevantna stručna udruga, bez daljnjega podržavamo ideju kretanja sustava gospodarenja otpadom prema kružnoj ekonomiji, ali sagledavajući sadašnje stanje, preuzete obveze i financijske, okolišne i sve ostale mogućnosti.", zaključuje se.

Mi se samo pitamo koji se to i čiji konkretno partikularni interesi skrivaju iza ovoga priopćenja, no dobra medijska praksa upućuje čitateljima pružiti više različitih mišljenja. Kao u ovom slučaju, tako i u svim drugim slučajevima, pozivamo sve stručnjake da o problematici energetike i zaštite okoliša progovaraju pravovremeno i argumentirano, a ne tek po konačno definiranim političkim platformama.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade