Dok ministri daju populističke izjave, Županija sa svojim tvrtkama konkretno djeluje na terenu

Započela rekonstrukcija ceste Vrgorac - Prapatnice

Naručitelj radova je Županijska uprava za ceste Split, a ukupna vrijednost investicije iznosi 7,1 milijuna kuna
Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja s vrgoračkim gradonačelnikom Rudolfom Grljušićem i ravnateljom Županijske uprave za ceste Split Petrom Škorićem otvorio je radove na rekonstrukciji jedne od najopasnijih prometnica na području Splitsko-dalmatinske županije, ŽC Vrgorac-Prapatnice, prve dionice, u dužini od 2,7 km. 
Naručitelj radova je Županijska uprava za ceste Split, a ukupna vrijednost investicije iznosi 7,1 milijuna kuna, dok je završetak radova predviđen za osam mjeseci, a za izvođača je na javnom nadmetanju, između 11 ponuditelja, odabrana tvrtka Skladgradnja.
- Ova cesta bi u budućnosti, kada se izgradi u punom profilu, trebala spajati Vrgorsku i Imotsku krajinu, i oživjeti i olakšati ostanak u selima Stilja, Poljica i Žlibine, kao i drugim naseljima uz samu granicu s BiH - kazao je Rudolf Grljušić, gradonačelnik Vrgorca, istaknuvši potrebu i značaj kvalitetnijeg prometnog povezivanja Vrgorca sa svim svojim naseljima od kojih su pojedina i po 30 kilometara udaljena od centra grada.
Župan Zlatko Ževrnja rekao je kako Županija provodi brojne projekte koji omogućuju ravnomjeran razvoj svih cijele županije, pri čemu se posebno briga vodi o Dalmatinskoj zagori, pa je u poboljšanje prometne infrastrukture na vrgoračkom području posljednjih godina uloženo 10-ak milijuna kuna.
- Ovo je prvo značajnije ulaganje u cestu koja je izgrađena još 1968., asfaltirana 1975., a stanovnicima Vrgorske krajine još je u živom sjećanju nesreće školskog autobusa na ovoj cesti, koja se dogodila 2004. kada je nastradalo 11 učenika, pri čemu je jedna učenica izgubila život - kazao je Ževrnja, zaključivši kako će Županija u okviru svojih mogućnosti i nadalje podupirati sve projekte na vrgorskom području.

Ravnatelj ŽUC-a Petar Škorić iznio je tehničke karakteristike buduće ceste, kazavši kako će Grad Vrgorac od najlošije ceste dobiti kvalitetnu i moderniziranu prometnicu široku šest metara, s uređenim bankinama, bermama s rigolom, potpornim i upornim zidovima, novim sustavom oborinske odvodnje, zaštitom visokih pokosa usjeka od odrona, sa zaštitnom odbojnom ogradom i prometnom signalizacijom.
Izrazio je žaljenje što hrvatska Vlada ne podupire mrežu županijskih i lokalnih cesta, koje čine 70 posto mreže svih razvrstanih cesta u Hrvatskoj, već ih zapravo sustavno uništava, zanemaruje i raskopava, a to potvrđuje smanjenjem sredstava ŽUC-evima u posljednje 2,5 godine za više od 30 posto, dok su istodobno svi ostali troškovi proteklih godina narasli više od 50 posto.
- Zbog njihove neodgovorne populističke politike, kojom zanemaruje lokalne zajednice, samo u ovoj godini ostali smo bez 5 milijuna kuna, a novim Pravilnikom nam oduzimaju dodatnih 10 milijuna kuna - zaključio je Škorić, izražavajući žaljenje što će se to najviše odraziti na osiromašene županije, gradove i općine.
- To su velika sredstva za nas i veliki udar na kvalitetu održavanja i sigurnosti na županijskim cestama. No, nadamo se da će uskoro doći neka druga i bolja vremena - kazao je ravnatelj ŽUC-a Petar Škorić.

Primjedbe

Popularni postovi