Župan Tolušić o novom udaru na županije

Tomislav Tolušić: Županije su najbitnije jedinice za funkcioniranje hrvatskog društva

Predsjednik Hrvatske zajednice županija virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić u petak, 29. kolovoza, u Karlovcu je rekao da su županije najbitnije jedinice za funkcioniranje hrvatskog društva i građanina, no da Vlada ili to ne shvaća ili da iz političkih razloga oslabljuje županije.
U Karlovcu je u petak, 28. kolovoza, održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.
Kako je po završetku sjednice rekao Tomislav Tolušić, održavanje županijskih cesta, škola, bolnica i domova zdravlja i prostorno uređenje građanima je najvažnije, a da to im omogućuju županije, no, ocijenio je Tolušić, Vlada RH ili to ne shvaća ili iz političkih razloga oslabljuje županije.
Na vlasti u velikoj većini županija je HDZ, a u samo dvije županije SDP i to je jedini razlog za tako nešto – ustvrdio je Tolušić.
Raspravljajući o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, jer je u tijeku javna rasprava o tom zakonu, župani su, rekao je Tolušić, zaključili da će se “opet oduzimati županijama, u ovom slučaju ne svima već najsiromašnijima”. Netko će reći da to nisu velika sredstva, po šest posto, ali to je šest posto manje za kvalitetniju obnovu škola ili cesta, rekao je.
Župan Karlovačke županije Ivan Vučić smatra da je slabljenje regionalnih jedinica počelo puno prije, za Račanove koalicijske vlasti te da se od tada svim novim zakonskim prijedlozima županije samo oslabljuju i ingerencije smanjuju.
Trebamo županije, ali i njihov preustroj. Onaj ustroj do 1997. godine, kada smo bili dio državne uprave i regionalne samouprave, bio je najbolji, jer nema logike da u Karlovcu imamo npr. tri ureda za gospodarstvo, gradski, županijski i državni – rekao je Vučić i ustvrdio da ministarstva uglavnom uopće ne poznaju ustroj regionalne i lokalne samouprave. Vučić je rekao da su nam županije potrebne, a da se o njihovom broju može pričati. Preustroj je potreban u smislu funkcioniranja, da se ne dupliraju funkcije, rekao je .
Govoreći o optimalnom broju županija, Tolušić je rekao da Irska s istim brojem stanovnika kao Hrvatska i 31 županijom ima najbrže rastuće gospodarstvo, kao i da je i Danska sa sedam regija vrhunski uspješna zemlja.
Da bi došli do pravog broja županija treba se posložiti priča o efikasnosti i kvaliteti servisiranja potreba građana. Najlakše je ukinuti županije. Hajdemo ukinuti sve općine i gradove i imat ćemo državu i Grad Zagreb – rekao je Tolušić.
Po njemu, nije problem treba li Hrvatskoj tri ili 23 županije ili njih 78, nego to što je postojeći sustav neodrživ, onemogućen u funkcioniranju.
- Prostora za racionalizaciju ima jer, npr. u Institutu za etnoloiju i folkloristiku ima više zaposlenih od broja zaposlenih u Virovitičko podravskoj županiji, a što u životu građana realno znači taj Institut koji se plaća iz državnog proračuna, rekao je Tolušić. Istaknuo je da u državi imamo 20 ministarstava, da u državnoj upravi i javnim službama radi 240.000, a da je u svim županijama zaposleno 1850 ljudi. (Hina)

Primjedbe

Popularni postovi