HOĆEMO PELJEŠKI MOST


 
Članovi Zajednice branitelja HDZ-a Gojko ŠuŠak u subotu 11.07.2015. godine sudjelovali su u otkrivanju i blagoslovu Stepinčevih anđela Sv. Duje i Sv. Vlaho na prilaznim putovima gradilišta budućeg Pelješkog mosta u Komarni i Brijestu.


 
Organizatori postavljanja anđela bila je Udruga Pelješki most i Hrvatski Domoljubni stožer. Hrvatska je jedina zemlja u svijetu čiji je kopneni teritorij presječen na dva dijela. Stoga je žurni dovršetak gradnje Pelješkog mosta prirodni i strateški interes Republike Hrvatske, jer Pelješki most nije samo neophodna nacionalna prometna već i gospodarska potreba. I nije on samo neophodni preduvjet za integralno odvijanje svih oblika hrvatske životne svakodnevice, već je Pelješki most prije svega vitalni sigurnosni, identitetski i simbolički interes hrvatske države i hrvatske nacije.
 
U nazočnosti brojnih građana, predstavnika braniteljskih udruga te lokalne uprave iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije, na samom početku poznati milenijski fotograf Šime Strikoman, zajedno sa svojim sudionicima, izradio je jubilarnu 475. fotografiju u obliku Stepinčevih anđela Duje i Vlaha, kako drže i čuvaju Pelješki most.
 
Početak službenog dijela otkrivanja anđela započeo je pjevanjem hrvatske himne Lijepa naša domovino, koju je otpjevao dubrovački Zbor Libertas, a u glazbenom programu je sudjelovala i klapa Pasika.


 
Skupu se obratila predsjednica Udruge Pelješki most Branka Šeparović, ravnatelj Domoljubnog stožera prof dr. sc. Josip Jurčević, Dubrovačko-neretvanski župan, Nikola Dobroslavić i Splitsko-dalmatinski župan, Zlatko Ževrnja, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.
 
Skupu su nazočili i Saborski zastupnici: Ante Sanader, Ante Babić, Branko Bačić i Frano Matušić.


 
Kip anđela Duje izradio je akademski kipar Stjepan Divković, a odliven je u ljevaonici umjetnina Ujević iz Zagreba, a minijaturne skulpture blagoslovljene su na audijenciji, sv. Otac papa Franjo u listopadu 2013. godine
 
Anđela Duju blagoslovio je don Mario Mihanović, župnik u župi Slivno-Ravno kojoj pripada i Komarna dok je na drugoj strani kod Brijesta anđela Vlahu blagoslovio don Frano Markić, župnik u župi Putniković, a anđela Vlahu izradio je akademski kipar Nikola ?imunić, a također je odliven u istoj ljevaonici Ujević u Zagrebu.


 
Prije prelaska brodovima na drugu stranu djeca iz plivačkih klubova: Šibenik, Zadar, Jadran, PoŠk i Mornar otplivala su dionicu do druge strane obale u Brijestu, dužine od 2,5 km, a dionicu je isplivao i 100%-tni RVIDR (bez jedne ruke i jedne noge) Mario Filipi.
Zemljište na kojem su postavljeni anđeli podarile su dvije obitelji: plemenitaška obitelj Nonković (na Komarni), što potvrđuju svojim obiteljskim grbom i pečatom starim više od 300 godina, dok je zemljište na Brijesti darovala obitelj Perić, koji imaju tradicionalnu obiteljsku prisegu da ne prodaju svoju zemlju.
 
Program je vodio dokazani hrvatski pjesnik i domoljub, dragovoljac Domovinskog rata Antun Nadomir Tadić Šutra.
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade