Župan Ževrnja: 'Nema pravde ni mira bez istine'

U Splitu predstavljena knjiga o Vici Vukojeviću: “Ruka pomirbe nije uzvraćena”

ŽIVOT POD NADZOROM TAJNIH SLUŽBI – U velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa večeras je u organizaciji udruge Benedikt i časničkog zbora grada Splita predstavljena knjiga Vice Vukojevića “Dosje 2402712″ u izdanju udruge Hrvatski križni put.

Uvodnim govorima okupljene su pozdravili župan Zlatko Ževrnja, te Ivan Beljan, dok su knjigu predstavili priređivačica i predsjednica udruge Hrvatski križni put Bruna Esih te Bože Vukušić koji je napisao predgovor kao uvod u knjigu.
- Vukojević je osoba koja je od svoje najranije dobi dala doprinos hrvatskoj samostalnosti. Ovo su važne teme, a ne smijemo zaboraviti prošlost jer bez istine nema zdravih temelja ni jedne zajednice – naglasio je Ževrnja.
Knjiga predstavlja dokumentirani prikaz života osobe pod stalnim nadzorom komunističkih tajnih službi, a njenu okosnicu čini izvorna dokumentarna građa, najvećim djelom dokumenti Službe državne sigurnosti i tadašnje milicije koji su danas pohranjeni u Državnom arhivu kao cjelokupni dosje.
Od 1959. do 1980. Vukojević je zatvaran 14 puta. Optužen da se bavio “kontrarevolucionarnom djelatnosti u Matici hrvatskoj u inozemstvu” osuđen je na 10 mjeseci zatvora, a putovnicu je ponovno dobio u prosincu 1989. godine.
Kako je kazala pri predstavljanju Bruna Esih, od ukupno 1200 stranica knjige, dokumenti se prostiru na više od tisuću njih.
- Operativna obrada o Vici Vukojeviću zavedena je još 1959.godine, da bi završila 1989. godine. Osim dokumenata u dosje su uvršteni dokumenti nekoliko godina ranije, a zadnji uvršteni datira iz 1992. U knjizi su sažete i precizne upute službenicima UDBE kojima su se koristili čime smo dokazali da proizvoljnosti u sustavu nije bilo – kazala je Esih te dodala da se Vukojevića nastavilo progoniti i u samostalnoj državi Hrvatskoj.
- Na samom početku naše državnosti izostala je lustracija, a u zamjenu za to ponuđen je model pomirbe. Iako je zamišljen s dobrim namjerama on je izigran i nikad se nije proveo, jer ruka pomirbe nije uzvraćena. Smatramo da je treba što hitnije provesti uz što širu društvenu raspravu – kazala je.
Posjetiteljima se nakon predstavljanja obratio i Vice Vukojević, te u kratkim crtama predstavio svoj životnu put dokumentiran u ovoj knjizi.
K. Lujak/Slobodna Dalmacija

Primjedbe

Popularni postovi