Svjedočenja o stradanjima Hrvata

U Splitu predstavljena knjiga „Svjedočanstva o stradanjima Hrvata“

Svjedočanstvo o stradanjima Hrvata – Sinoć je u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i Hrvatskog časničkog zbora, u Dominikanskom samostanu u Splitu, predstavljena knjiga „Svjedočanstva o stradanjima Hrvata” autora fra Mate Tadića i Želimira Crnogorca.

Predstavljači knjige bili su mr.sc. Marko Tokić, mr.sc. Ivan Vukadin, te sam autor fra Mate Tadić. U ime organizatora, predstavljanje je vodio dr. Vide Popović, a okupljene je pozdravio i predsjednik Hrvatskog časničkog zbora grada Splita Petar Škorić.
Povijest je znanost koja se bavi prošlošću i to na temelju utvrđenih činjenica. Kako bi se činjenicama moglo pristupiti s objektivnim stajalištem, potrebno je napraviti određeni vremenski odmak. Razumijevanje prošlosti, nikada nije samo sebi svrha, već omogućava pojedincu svoju spoznaju, spoznaju zajednice i na koncu spoznaju čovječanstva. Spoznaja vlastitog identiteta, ne služi samo spoznaji vlastite različitosti u „moru” pojedinaca i civilizacija, nego omogućava razumijevanje sadašnjosti i projekcija budućnosti. Povijest nije samo nauka o prošlosti, već otkrivanje njezinog smisla u sadašnjosti, ona nije puko utvrđivanje činjenica, već i njezina interpretacija.
Svjedoc2
Ovo je knjiga o zabranjenim ljudima i prešućenim događajima, istina o prošlosti, prešućivana i zabranjivana. Zahvaljujući fra Mati Tadiću, Želimiru Crnogorcu i njihovim suradnicima, postala je dostupna svim tragačima za hrvatskom istinom, o događajima iz druge polovine 20 stoljeća. Sva svjedočanstva napisana u ovoj knjizi, otkrivaju jedan drugačiji pogled, na ne tako davne događaje. Za razliku od dosadašnjeg bajkovitog i mitskog, kojim su se uglavnom punili školski udžbenici.
Ova knjiga ujedno je i zbornik radova, posebno mladim osobama, da se upoznaju s zlom, kojeg je predstavljao komunizam, kao brutalni i totalitarni sustav, koji je negirao slobodu čovjeka i prava hrvatskog naroda. Ova knjiga je spomenik mnogobrojnim žrtvama i ljudima, koji su patili pod terorom jednoumlja i nasilja svake vrste.
Uz mnogobrojne posjetitelje, na večerašnjem predstavljanju bili su nazočni i predstavnik županije Splitsko – dalmatinske Ivan Bačak, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća grada Splita i mnogi drugi.
Miljenko Marinić

Primjedbe

Popularni postovi