Otvoreno pismo HU Benedikt Ivi Josipoviću

Foto: Božidar Vukičević / CROPIX

"Josipoviću i Baldasare, nemate mandat za veličanje totalitarizma"

"Vidimo kakva je vaša istina predsjedniče Josipoviću, zanima nas zašto u nju ne ulazi da je Josip Broz Tito uspostavio jedinu zemlju koja je imala više logora poslije 2. svjetskog rata nego za vrijeme rata, da se u partizanskim logorima 1945. nalazilo 80.000 ljudi, da je na Golom otoku od 1949. do 1958. robijalo oko 40.000 političkih zatvorenika,,," pita Hrvatska udruga Benedikt
Hrvatska udruga Benedikt uputila je Otvoreno pismo predsjedniku RH Ivi Josipoviću i splitskom gradonačelniku Ivi Baldasaru. Pismo pod nazivom "Nemate mandat za veličanje totalitarizma – mi nismo oslobođeni 1944." prenosimo u cijelosti:
"G. predsjedniku RH Ivi Josipoviću,
G. gradonačelniku Splita Ivi Baldasaru

Nedavno smo svjedočili vašem prisustvu na partizanskom derneku, nazvanom 'Proslavom oslobođenja Splita. Zaboljele su nas vaše riječi izgovorene na ovoj priredbi kakva se u našem gradu nije viđala od demokratskih promjena 1990. Naime, kao građane Splita, zanima nas od koga smo se onda oslobodili u studenom 1991.?
Mandat za tumačenje povijesti
Banaliziranje povijesti i veličanje zločinaca koji su na silu izborili uspostavu novog totalitarnog režima pritom krvavo eliminirajući domicilnu intelektualnu elitu bez suda i povoda, ipak nije ono šta nama, građanima Splita najviše smeta. Povijest nam je već pokazala da nije dovoljno ni 46 godina totalitarnog režima i indoktriniranje generacija školovanih u ovom vremenu da se povijest promjeni ili izbriše, a vaši mandati traju znatno manje pa će i šteta biti manja. Ono što nam ipak najviše smeta je zloporaba političke moći koja vam je dana u obliku mandata, demokratskim procesom u državi koja je stvorena 1991. upravo u borbi protiv režima koji nas je 'oslobodio' 1944. Možda ste po uzoru na one čije 'oslobođenje' slavite zamislili da je vaš mandat svemoguć, da možete suditi bez suda, veličati koga želite, tumačiti povijest kako vam odgovara. E pa nije.
Nemate mandat da nama objašnjavate tko nam je osloboditelj, a tko okupator. Nemate mandat da nama objašnjavate tko je diktator totalitarnog režima, a tko heroj. To naprosto nije vaš posao. Na to nemate pravo. Demokratskim procesom Republike Hrvatske vi ste određeni da budete ti koji će provoditi volju većine, a ne svoju volju i to u točno određenim mjerodavnostima. Tumačenje povijesti nije u tim mjerodavnostima. O tom mogu raspravljati i raspravljaju povjesničari i pritom nisu tako jedinstveni kako vi namećete. U vašim je mjerodavnostima samo da poštujete temelje kojim vam je dan mandat – temelje Republike Hrvatske; demokratske promjene iz proljeća 1990., nezavisnost iz 1991., krvavi rat za oslobođenje 1991.-1995. Nemate mandat da Napoleona proglasite osvajačem,Mussolinija osloboditeljem ili obrnuto. To nije vaš posao. Na vašem primjeru se i najbolje vidi zašto to nije u mjerodavnostima vaših funkcija.
Što će se dogoditi kad vas na funkciji za šaku glasova zamjeni netko drugi, tko će drugačije tumačiti povijest? Hoćemo li onda slaviti druge obljetnice koje će poštovati novi predsjednik republike i novi gradonačelnik? Hoćete li vi tada kazati: 'Da, oni su vlast i oni sada imaju pravo tumačiti povijest kako oni žele'?
Grijesi sinova
Dok ste nas tako slobodno učili povijesti trošeći pritom naše novce, niste gospodo ni jednom riječju spomenuli nevine žrtve naših „osloboditelja“ iz listopada 1944. PredsjednikJosipović se sjeti nevinih žrtava tokom svake obljetnice iz Domovinskog rata, ali evo u ovoj proslavi 'oslobođenja' zaboravio je nevine žrtve. 'Učinit ću sve da istina o partizanima i partizankama, o Drugom svjetskom ratu, o antifašizmu, o predsjedniku Josipu Brozu Titu i drugim velikanima naše povijesti bude sačuvana', kazao je predsjednik Ivo Josipović na prigodnom derneku.
Vidimo kakva je vaša istina predsjedniče Josipoviću, zanima nas zašto u nju ne ulazi da je spomenuti 'velikan naše povijesti' uspostavio jedinu zemlju koja je imala više logora poslije 2. svjetskog rata nego za vrijeme rata, da se u partizanskim logorima 1945. nalazilo 80.000 ljudi, da je na Golom otoku od 1949. do 1958. robijalo oko 40.000 političkih zatvorenika, da je spomenuti 'velikan' protjerao 7-10 tisuća Talijana i Nijemaca, da je od 1948. do 1989. u inozemstvu likvidirano 77 muškaraca, žena i djece (Hrvata), da je Hrvatsku od 1948. do 1982. napustilo oko 275.000 ljudi. Vidimo kakva je vaša istina predsjedniče Ivo Josipović, ali nas brine ova prijetnja da ćete učiniti sve da ju sačuvate. Već smo vidjeli da ste spremni zloporabiti ovlasti koje smo vam dali demokratskim procesom.
Split nije fašistički, partizanski, ustaški, komunistički, antifašistički, nacistički, srećom oslobođen je od svih totalitarnih režima 1991. godine. Split je demokratski. Ne želimo u Splitu nove osloboditelje od kojih ćemo se morati oslobađati. Niste dobrodošli i gradonačelnik nema mandat da vam poželi dobrodošlicu na proslavu 'oslobođenja' iz listopada 1944., a vi nemate mandat da sudjelujete na takvom derneku."

Primjedbe

Popularni postovi