Karamarkov državnički govor prigodom obljetnice oslobađanja Jajca


U organizacije Udruge 13. rujan u subotu je svečano proslavljena 19. obljetnica oslobođenja Jajca.
Svečanost je započela svečanim mimohodom do Crkve Uznesenja BDM u Jajcu, gdje je služena misa zadušnica za sve poginule civile i branitelje u akciji oslobođenja Jajca.
Misno slavlje predvodio je fra Pero Karaica, on je pozdravio nazočne branitelje, okupljene članove političkog, vojnog i kulturnog života, te uputio zahvalu onima koji svoje živote položili za svoje ljude u Jajcu.
Dom kulture bio je pretijesan da primi sve nazočne na svečanu akademiju, koje je najprije je pozdravio Ivo Šimunović, predsjednik Udruge 13. rujan koja je organizator obilježavanja godišnjice oslobođenja Jajca.
Govoreći na akademiji Šimunović je naglasio i da su Hrvati iz Jajca prognani krajem listopada 1992. godine, a u svoj grad, kako je kazao najljepši na svijetu, vratili su se 13. rujna 1995. godine.
Predsjednik HDZ RH Tomislav Karamarko kazao je okupljenima da su upravo Hrvati iz BiH među prvima stali u obranu Hrvatske od srpskog agresora.
Karamarko je citirao i pokojnog Franju Tuđmana, prvog predsjednika RH, koji je hrvatsko pitanje doživljavao kao jedinstveno putanje koje se tiče Hrvata od Istre preko Vukovara sve do BiH.
”Mi smo jedan narod koji živi u dvije domovine, a naše jedinstvo preduvjet je napretka ali i opstanka Hrvata i ovdje u BiH. Hrvatski branitelji koji su branili i obranili RH i BiH od srpskog agresora željeli su da Hrvati u BiH danas budu ravnopravni.
Oslobađanje Jajca 2014
Oslobađanje Jajca 2014
Oslobađanje Jajca 2014
Naša je obveza izboriti se za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. Ako nas pitate hoćemo li se miješati u unutarnje stvari BiH ja kažem da nećemo u pitanjima kao što su infrastruktura i slično, ali hoćemo i naša je ustavna obveza umiješati se kada je jednakopravnost Hrvata u BiH ugrožena, kada Hrvati u BiH žele ostvariti pravo na svoj jezik, medije, kulturu”, istaknuo je predsjednik HDZ RH Karamarko.
Kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH dr. Dragan Čović govorio je o žrtvi hrvatskih branitelja danoj za oslobođenje Jajca i obranu BiH.
”Siguran sam da hrvatski branitelji nisu mogli ni slutiti da ćemo 19. godina poslije još govoriti o jednakopravnosti Hrvata u BiH, o odlasku Hrvata iz BiH, o reviziji hrvatskih branitelja, pravu na svoj TV kanal kojeg u EU imaju sve nacionalne manjine, pravu na jezik i kulturu.
Naša je obveza i dužnost, vratiti čast i dostojanstvo politici koja će znati odgovoriti izazovima današnjeg vremena isto kao što su i naši branitelji znali 90-ih godina časno braniti svoju domovinu.
Obećavam vam da ćemo dogodine, na 20. godišnjicu oslobođenja Jajca imati dan hrvatskih branitelja u BiH, a pokrovitelj manifestacije uz HNS BiH bit će i hrvatski član Predsjedništva BiH”, zaključio je Čović.
”Danas, okupljeni ovdje na ovaj povijesni dan, s tugom se prisjećamo svih žrtava koji su svoje živote položili u minulom ratu. Upravo zbog njih, vrijeme je da podvučemo crtu pod sve ratove i da se te nemile scene i događaji nikada više ne ponove. Vrijeme je da svi zajedno gradimo bolju i sretniju budućnost”, poručio je iz Jajca predsjednik HDZ1990 Martin Raguž.
poskok.info
-------------------------------------------------------
Znam da je, nakon svih razočarenja, Hrvatima Jajca i BiH općenito, teško povjerovati lijepim riječima kazanim na Akademiji i na druženju prije i poslije toga događaja, ali mi lijepo reče jedan mještanin na pitanje kako se osjeća poslije današnjeg dana: "Malo bih zapjevao JEDAN DAN ŽIVOTA (jer Jajčani sve ostale dane čekaju ovaj dan) a malo HRVATSKA SE (OPET) BUDI".
Poruke su jasne i nedvosmislene. Zajedništvo je, u odnosu na prijašnje godine i prijašnje izbore, nešto izraženije. Iako još uvijek podijeljeni BH hadezeovci očito doživljavaju Karamarka, Brkića, Kovača, Ževrnju, Kordića i sve druge, kao zajedničke prijatelje. Karamarkov državnički govor je bio, bez pretjerivanja, na tragu snažnih poruka pokojnog prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Dariov blagoslov je također riječ koju narod lijepo prima i pozitivno reagira. Svi gosti iz RH, navlastito oni kojima je ovo bila prva posjeta Jajcu, su obećali doći ponovno i nešto, svatko sa svoje razine i u svojim mogućnostima, nešto učiniti za Hrvate Pougarja i BiH.
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade